Najnovije

MITROPOLIT JOANIKIJE: Na Kosovu je "svršena tajna bezakonja"

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije poručio je, u svojoj Vaskršnjoj poruci, da je svršena tajna bezakonja na Kosovu i Metohiji, na kojem je pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posledica u svetu i izrazio nadu da će Crna Gora u dogledno vreme prevazići sve podele.
Mitropolit Joanikije

Mitropolit Joanikije

„Ako pravilno ocenimo važnost unutrašnjeg mira i sloge u porodici onda ćemo lako razumeti i značaj izmirenja u podeljenom i zavađenom društvu. Gledajući kako se u poslednje vreme u našoj otadžbini polako i mukotrpno uspostavljaju red i pravda i slušajući, još uvek retke, ali i sve češće pozive za svenarodno izmirenje, nadamo se da će Crna Gora u dogledno vreme prevazići sve unutrašnje podele i dostići svetlu sinergiju i harmoniju različitih slojeva društva...“, poručio je mitropolit Joanikije u Vaskršnjoj poruci.

Istakao je da je ideal takvog društva u nama, naučili smo ga od proroka i apostola, a nasledili od Svetog Save i Svetog Petra Cetinjskog.

„Ne propustimo draga braćo i sestre da taj ideal, uz Božiju pomoć, i ostvarimo“, naveo je mitropolit.

Poručio je da na Vaskrs, kada slavimo vaskrsenje i pobedu nad smrću, na ovaj sveti praznik ne zaboravljamo stradanje naše braće i sestara, dece i omladine, pravoslavnih Srba na raspetom Kosovu i Metohiji.

„Od Kosovskog boja na ovamo, skoro bez prekida i predaha, oni trpe ubijanja i etnička čišćenja, ali su, uz neizbrojne žrtve i gubitke ostali na svojim ognjištima. Najviše boli što za naš narod, koji je poslednjih decenija pretrpeo ubistva i razaranja, paljenje svetinja, uništavanje grobova i kulturnih dobara, nema pravde ni razumevanja u takozvanoj međunarodnoj zajednici, dok prištinske vlasti, koje rečena nedela učiniše i čine, zapadne zemlje preporučuju za Savet Evrope i ostale međunarodne institucije“, naveo je mitropolit i istakao:

„I danas je, kao što NJegoš reče, Kosovo grdno sudilište. Nad njim se u naše dane svršila tajna bezakonja. Na njemu je pogaženo međunarodno pravo, što ne može proći bez teških posledica u svetu. Međutim, mi pravoslavni hrišćani se ne uzdamo u čoveka nego u Boga i njegovu pravdu. Nadamo se da će Gospod, koji uvek pravedno sudi, uslišiti vapaje i molitve naše stradalne braće i sestara sa Kosova i Metohije, da će im dati sigurnost i mir, i bogato ih nagraditi za odanost našim svetinjama i za istrajnost na krstonosnom putu Hristovom.“

Vaskrsenje Hristovo, kaže mitropolit, proslavljamo na svetim bogosluženjima u hramovima, nastavljamo pashalno slavlje u našim domovima, međusobno se posećujemo i duhovno osnažujemo.

„Negujemo hrišćansku sabornost i bratsko zajedništvo...Otvorenog srca prihvatamo sve ljude s kojima delimo istu veru, ali i one koji drugačije veruju i misle“, naveo je Joanikije.

Neka pashalna radost, koja obuhvata nebo i zemlju ispuni naša srca, istakao je mitropolit i dodao da je to radost koja obnavlja celo biće, utvrđuje našu međusobnu ljubav, razgoni tamu, podiže iz tuge i depresije, daje nadu, uliva optimizam. Dužni smo, poručio je, da pozovemo na izmirenje zavađene narode u svetu.

„Nedaleko od nas, nama bliski narodi, jedni po veri, drugi po stradanju, međusobno ratuju. Svakodnevno se proliva ljudska krv i ratni zločini umnožavaju, deca ubijaju, na žalost i na sramotu svega sveta, ali se, od zaraćenih naroda ne čuju pozivi na pregovore i mir, još manje od onih koji ratove planiraju i finansiraju“, naveo je mitropolit.

Sporadični i jedva čujni pozivi na mir, ističe, deluju kao glas vapijućeg u pustinji.

„Tim pozivima mi pridružujemo naš glas za mir, s molitvom Bogu milosti i mira da omekša srca i urazumi čelnike zaraćenih zemalja te da prekinu međusobno krvoproliće da bi što pre postigli mir koji je potreban svima, a najviše njihovim narodima“, rekao je mitropolit Joanikije u Vaskršnjoj poruci.

On je pozvao na molitvu da Gospod izlije svoj mir i blagodat na decu i omladinu, na stare i mlade, na celu svoju Crkvu i na sve one kojima je milost i pomoć Božija potrebna.

„Sa ovim mislima i molitvenim željama svima, pravoslavnim hrišćanima i ljudima dobre volje čestitamo svetli praznik Vaskrsenja Hristovog, sa večno radosnim pozdravom: Hristos Vaskrese!“, poručio je mitropolit Joanikije.

Pročitajte OVDE šta Vučić kaže o Tajvanu

Izvor: Sputnjik

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA