Najnovije

Ruska vojska napreduje u svim pravcima

Ruska vojska je napredovala u nekoliko pravaca i nanela ozbiljne gubitke kijevskim snagama u poslednjih nekoliko dana, stoji u analizi portal Southfront.org.

Ruska vojska je 9. juna oslobodila naselje Staromajorskoje u pravcu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Jedinice borbene grupe Istok nastavile su da napreduju duboko u odbranu neprijatelja i oslobodile naselje Staromajorskoje u Donjeckoj Narodnoj Republici“, navodi se u saopštenju ministarstva od 10. juna.

Takođe 10. juna, šef Donjecka Denis Pušilin rekao je za TASS da ruska vojska pokazuje veliki napredak u oblasti Avdejevke.

Avdejevski pravac je, nesumnjivo, oblast u kojoj vidimo najintenzivnije napredovanje“, rekao je šef Donjecke Narodne Republike.

Ruska vojska je nedavno oslobodila naselja Netajovo i Umanskoe i poboljšala svoje frontovne položaje u pravcu Očeretina, precizirao je on.

„Umanskoe i Netailovo su male zajednice, ali su važne u smislu povoljnijih pozicija i glavna su komponenta u obezbeđivanju bezbednosti u operativnom pravcu“, rekao je Pušilin.

On je dodao da je ruska vojska takođe imala uspehe u blizini oblasti Časov Jar, za koju se zna da je glavno središte kijevskih snaga.

„Vidimo poboljšanje pozicija na liniji fronta u blizini Časovog Jara zapravo svakog dana. Sve ovo se dobija ogromnim naporima i situacija je teška, ali naše jedinice idu napred i oslobađaju teritorije“, rekao je Pušilin.

Igor Kimakovski, savetnik Pušilina, rekao je za TASS istog dana da su kijevske snage imale više od 1.000 žrtava pokušavajući da zadrže liniju u istočnom Časovom Jaru, pri čemu najveći deo te oblasti kontroliše ruska vojska.

„Istočni deo Časovog Jara je jedno vreme bio takozvana siva zona. Tada su ukrajinske oružane formacije pokušale da zadrže tu liniju dok su pokušavale da proguraju ili ojačaju svoje pozicije. Ta odbrana ih je koštala više od 1.000 nenadoknadivih gubitaka“, rekao je Kimakovski dok je tu cifru opisao kao osnovnu, na osnovu objektivne analize. „To područje sada gotovo u potpunosti kontrolišu naše snage“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pojačan je pritisak na ukrajinske trupe u južnim, jugozapadnim i jugoistočnim delovima Časovog Jara.

Rusko Ministarstvo odbrane je 11. juna prijavilo još dobitaka. Ministarstvo je saopštilo da je ruska vojska tokom proteklog dana oslobodila naselje Artjomovka u pravcu Luganska i naselje Timkovka u pravcu Harkova.

„U svojim aktivnim dejstvima, jedinice Borbene grupe Zapad oslobodile su naselja Artjomovka u Luganskoj Narodnoj Republici i Timkovka u Harkovskoj oblasti“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

12. juna Severna grupa ruske vojske saopštila je da njene trupe napreduju dublje u ukrajinsku odbranu.

„U toku je kretanje dublje u odbranu neprijatelja. Udari su izvedeni na ukrajinsku 42. mehanizovanu brigadu i 36. brigadu marinaca u oblastima Glubokoje i Tihoje“, rekao je portparol grupe Jaroslav Jakimkin.

Dva kontranapada jurišnih grupa iz sastava 13. brigade Nacionalne garde Ukrajine su odbijena, rekao je portparol, koji je takođe napomenuo da su kijevske snage izgubile više od 265 vojnika. Prema njegovim rečima, uništeno je skladište poljske municije.

Osim toga, video snimci postavljeni na društvene mreže između 9. i 12. juna pokazuju nekoliko nedavnih ruskih vazdušnih i artiljerijskih udara na kijevske snage u pravcima Donjecka, Luganska i Harkova.

Sve u svemu, kijevske snage se i dalje bore da zaustave napredovanje ruske vojske u svim pravcima. Situacija će se verovatno pogoršati za Ukrajinu jer se zalihe oružja sa Zapada polako suše, a nedostatak ljudstva u zemlji postaje pravi problem.

Udarno! Rusi na korak do odluke: Ova država će tući Ameriku Putinovim raketama?! Na pomolu nemilosrdan odgovor Moskve!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA