Najnovije

DA LI ĆE ERDOGAN SADA SMETI DA NAPADNE? Odluka posle koje nema nazad: Ruski sistem zaštite Bastion-P je uperen prema turskim brodovima!

Televizija Al-Arabija objavila je u četvrtak, 23. jula, kako je protivvazdušna odbrana Libijske nacionalne vojske – LNA, pod zapovedništvom generala Kalife Haftara, oborila tursku bespilotnu letelicu (tzv. dron) zapadno od lučkog grada Sirt, seštenog na libijskoj obali Sredozemnog mora. Na sirtskom frontu, zapadno od toga grada, nastavljaju se ofanzivne operacije snaga Vlade nacionalnog jedinstva iz Tripolija, premijera Fajeza Al-Saraja, koje podržava Turska.

Bastion-P (Foto: mil.ru)

Sinoć je zapovedništvo LNA upozorilo Ankaru i njene saveznike na libijskom terenu na posledice njihovih daljnjih pokreta prema Sirtu s ciljem zauzimanja toga grada i 100-injak kilometara južno od njega smeštene velike vazdušne baze DŽufra. Upozorili su Tursku kako će uništavati bilo koji njen vojni brod koji uplovi u libijske vode.

Sve se ovo događa u vreme kada Egipat javno ističe spremnost na intervenciju njegove vojske u susednoj Libiji ukoliko vladine snage iz Tripolija ne odustanu od namera zauzimanja Sirta i potpunog uništenja snaga LNA i svrgavanja generala Haftara. Egipat i Turska veliki su suparnici i gotovo otvoreni neprijatelji već čitavo jedno desetleće, nakon vojnog svrgavanja s vlasti u revolucijskim zbivanjima tzv. arapskog proleća izabranog, sada već pokojnog Muhameda Mursija (čelnika egipatskog ogranka u međuvremenu zabranjene panislamske organizacije „Muslimanska braća“). To je svrgavanje učinio tadašnji zapovednik i maršal egipatske vojske, a sadašnji predsednik Abdel Fatah Al-Sisi. On je, nakon vojnog preuzimanja vlasti, predsednički mandat osigurao naknadno provedenim predsedničkim izborima, nakon što se prethodno obračunao s političkim suparnicima iz Muslimanske braće, proglasivši je (uz svesrdnu pomoć Saudijske Arabije i UAE) terorističkom organizacijom, nakon čega je pokrenuo sudski proces protiv spomenutog Mursija. Mursi je osuđen na doživotnu robiju i nakon par godina u zatvoru je i umro.

Sredinom juna pojavile su se informacije o egipatskim planovima za ubrzavanje nabavke ruskih protivbrodskih obalnih raketnih sistema K-300P „Bastion-P“, „za osiguranje sigurnosti svoje obale i gasnih nalazišta u Sredozemnom moru“. Radi se o sistemu, kojeg, između ostalih, Rusija još uvijek aktivno koristi za zaštitu svojih obala na Dalekom istoku ali i na Krimu, i koji osigurava zaštitu više od 600 kilometara obalnoga područja od mogućih pomorskih desantnih operacija protivnika.

Ova egipatska nastojanja oko ubrzanja uvoza spomenutih ruskih sistema povezuju se turskom najavom (što je prošlog meseca objavio turski medij Jeni Safak) o planiranju izgradnje turske vojno-pomorske baze u libijskom gradu Misrata, istočno od Tripolija, a koji i sada Ankari služi kao logističko središte za prebacivanje sebi odanih boraca iz različitih paravojnih organizacija u sirijskom Idlibu, kao i turskog oružja i vojne tehnike na libijske frontove, na strani vlade u Tripoliju.

Tako je u subotu, 18. jula, iz Misrate prema Sirtu krenula kolona od oko 200 kamiona s verojatnom turskom vojnom i drugom pomoći vladinim snagama na tom frontu. Sve to ukazuje na daljnju eskalaciju stanja, ukoliko, naravno, ne dođe do nekog skorog političkog rešenja. U tom smeru treba se podsetiti na sastanak u Ankari između predstavnika turskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova, održanog 21. i 22. jula s ciljem osiguranja prekida vatre u Libiji i iznalaska mirnog rešenja temeljem zaključaka s Berlinske konferencije o Libiji. Ali pravi, konkretni sporazum po tom pitanju još uvek nije na vidiku.

Koji helikopter su Rusi unapredili, saznajte OVDE!

 

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube