Najnovije

BLAM: Ukrajinci izbegavaju da koriste francuske haubice "Cezar"

Francuske samohodne haubice CAESAR Mk1 kalibra 155 mm, koje su ukrajinske oružane snage dobile od francuskog Ministarstva odbrane, nisu pogodne za borbena dejstva. Ovo je izjavio komandant jedne od ukrajinskih brigada Jan Jacičin.
Haubica "Cezar" / Skrinšot

Haubica "Cezar" / Skrinšot

Komandant ukrajinske brigade dao je intervju francuskom izdanju Le Monde u kojem je kritikovao francusku samohodnu haubicu Caesar zbog njegove nesposobnosti da vodi intenzivna borbena dejstva. Prema Jacičinu, instalacija je veoma precizna i brzo puca, ali veoma krhka, zahteva stalnu negu, a u borbenim uslovima to je veoma teško obezbediti. NJegova brigada je naoružana francuskim haubicama, ali se one retko koriste.

“Vaša Caesar samohodna haubica puca veoma brzo i sa velikom preciznošću. Ali ja je koristim veoma retko, jer je previše krhka i slabo prilagođena ratnoj stvarnosti”, rekao je komandant brigade.

Osim toga veličina haubice takođe stvara probleme. Prema rečima ukrajinskog oficira, zbog veličine samohotke „Cezar“ rusko protivbaterijsko oružje je brzo otkriva, nakon čega je napada. Pored toga, haubica se mora stalno čistiti, inače jednostavno prestaje da puca.

Ova dama voli čistoću. NJena posluga su kao hirurzi, uvek nose rukavice i galoše, prinuđeni su da spavaju u njima da je ne bi uprljali”, dodao je komandant brigade.

Napominjemo da ove žalbe ukrajinske vojske na zapadno oružje nisu prve, kritike su stizale skoro od samog početka ruske intervencije. Napominje se da su isporučeni sistemi, i to ne samo artiljerijski, previše složeni i zahtevaju stalno održavanje.

Pročitajte OVDE o “ubijenim NATO oficirima” u Ukrajini

Izvor: Tv Front / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube