Najnovije

LAVROV SA IRANSKIM KOLEGOM: Oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom o situaciji na Bliskom istoku sa iranskim kolegom Hoseinom Amirom Abdolahijanom koji ga je informisao o recipročnim merama Irana na napad Izraela na iranski konzulat u Damasku, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Razgovor je održan na inicijativu iranskog ministra.

„Fokus je bio na situaciji na Bliskom istoku. Iranski ministar spoljnih poslova obavestio je svog ruskog kolegu o merama koje je Teheran preduzeo kao odgovor na izraelski vazdušni napad na konzulat Irana u Damasku 1 aprila, u kojem su poginuli iranski zvaničnici“, precizira se u saopštenju Ministarstva.

Dvojica ministara istakli su da bi nove opasne provokacije mogle dovesti do povećanja napetosti na Bliskom istoku.

„Sprečavanje ovakvih scenarija i otklanjanje njihovih osnovnih uzroka trebalo bi da budu predmet posebne prioritetne pažnje Saveta bezbednosti UN“, dodaje se u saopštenju.
Takođe se navodi da su tokom razgovora potvrđeni stavovi strana u korist hitnog prekida vatre u Pojasu Gaze, rešavanja najhitnijih humanitarnih problema i stvaranja stabilnih uslova za direktne pregovore u skladu sa rezolucijama UN o dvodržavnom rešenju za palestinsko-izraelski sukob.

Iranski napad na Izrael

Korpus Čuvara Islamske revolucije saopštio je u nedelju uveče da je pokrenuo napad na teritoriju Izraela kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji početkom aprila. U noćašnjem napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo od nekoliko desetina do stotina raketa i bespilotnih letelica, uključujući dronove-samoubice „šahed“.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da je njihova vojska u stanju pripravnosti. Pentagon je rekao da će podržavati Izrael, a iranska misija pri UN nazvala je to sukobom između Teherana i Tel Aviva, pozivajući Vašington da se „drži podalje“.

Izraelske vazduhoplovne snage su 1. aprila izvele napad na zgradu iranskog generalnog konzulata u glavnom gradu Sirije Damasku.

Prema navodima Korpusa Čuvara Islamske revolucije, u napadu je poginulo sedam oficira korpusa, uključujući dva visoka generala-savetnika:

Muhamed Reza Zahedi, komandant snaga Kudsa u Siriji i Libanu, i njegov zamenik – brigadni general Muhamed Hadi Hadži Rahimi. Teheran je istakao da zadržava pravo da odgovori.

KREĆE POTPUNI RASPAD KIJEVA I CELE UKRAJINE: Počinju velike pripreme za priznanje poraza

Izvor: Rt.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Pravda

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Urbancube