Најновије

Канада улази у рат против џихадиста

У Канади се ове недеље чују одјеци рата против радикалног ислама, који је ова држава решила да води заједно са САД, хиљадама километара од својих обала. У понедељак је у малом граду Сен-Жар-сур-Ришеље, локални исламиста аутомобилом ударио двојицу војника. Један је погинуо. У среду је терориста пуцао у војника-стражара испред војног меморијала у тихој Отави, потом је улетео у здање парламента и почео да пуца, али је и сам био погођен. Овако нешто се не памти, током читаве савремене историје земље јаворовог листа.
Канада - ратна морнарица (Фото: ctvnews.ca)

Канада - ратна морнарица (Фото: ctvnews.ca)

Канада је тек почела да излази из стања шока, кад су почеле да пристижу невероватне вести. Наиме, и први и други радикал уопште нису послати из арапског песка на овај задатак, већ су стопроцентни Канађани. Прешли су у ислам 2013.године и од онда су покашавали да оду у Ирак или Сирију, како би подржали браћу из „Исламске државе“. Обојица су били већ означени од стране локалних снага реда као радикални елементи и обојица нису могла добити пасош, како би отишли на Блиски исток. Према подацима канадске полиције, таквих лица, за сада регистрованих има 90. Још око 400 канадских мулимана се већ боре на страни ИД у Ираку и Сирији. Канадски полтичари су већ почели да изјављују нешто попут „Неће нас бацити на колена“, али медији питају да ли има смисла да се против тероризма бори сам англосаксонски свет или је паметније да се позову у помоћ и савезници? На пример, Русија или чак Сирија? „Отклон од универзалних принципа борбе са тероризмом, наметање неких својих, посебних метода борбе који заобилазе Савет безбедности УН, доводи до катастрофалних резултата и на ово је много пута до сада указивала Русија“- изјавио је буквално неколико сати до трагедије у Отави руски министар иностраних послова Сергеј Лавров: Сада, на пример, у Сирији, ми видимо такву ситуацију, да под паролама свргавања председника Башара Асада, Запад већ 4 године затвара очи на јачање позиција екстремиста у тој држави и самим тим омогућава да расте опасност од терориста, укључујући и групу познату као „Исламска држава“. Ова група већ контролише значајне територије Ирака и Сирије и управља овим теритоеријама по шеријатским законима.
Прочитајте још:Терористи у Нигерији отели 200 девојчицаДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Циркус у парламенту ЕУ!
У савременом, отвореном свету, не може се до краја победити тероризам, уверен је професор МГУ Алексеј Фенеко, који сматра да прво терористе треба лишити финансијске подршке, која иде преко западних банака: Савремени тероризам то је транснационална појава. Она акумулира финансијске снаге у банкарском сектору. Подршка савременом тероризму се одвија најпре преко транснационалних банкарских токова. То је нафтни капитал држава Персијског залива, који је „пропуштен“ кроз пете, шесте и седме руке. Тероризам очигледно добро функционише и на тероторији западних држава. Многи руски експерти сматрају да у позадини ових последњих трагичних догађаја у Канади, изјава председника САД Барака Обаме, да су највеће претње миру у свету вирус Ебола, Русија и тек на трећем месту терористи ИД- делује апсурдно. Извор: Глас Русије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА