Najnovije

Kanada ulazi u rat protiv džihadista

U Kanadi se ove nedelje čuju odjeci rata protiv radikalnog islama, koji je ova država rešila da vodi zajedno sa SAD, hiljadama kilometara od svojih obala. U ponedeljak je u malom gradu Sen-Žar-sur-Rišelje, lokalni islamista automobilom udario dvojicu vojnika. Jedan je poginuo. U sredu je terorista pucao u vojnika-stražara ispred vojnog memorijala u tihoj Otavi, potom je uleteo u zdanje parlamenta i počeo da puca, ali je i sam bio pogođen. Ovako nešto se ne pamti, tokom čitave savremene istorije zemlje javorovog lista.
Kanada - ratna mornarica (Foto: ctvnews.ca)

Kanada - ratna mornarica (Foto: ctvnews.ca)

Kanada je tek počela da izlazi iz stanja šoka, kad su počele da pristižu neverovatne vesti. Naime, i prvi i drugi radikal uopšte nisu poslati iz arapskog peska na ovaj zadatak, već su stoprocentni Kanađani. Prešli su u islam 2013.godine i od onda su pokašavali da odu u Irak ili Siriju, kako bi podržali braću iz „Islamske države“. Obojica su bili već označeni od strane lokalnih snaga reda kao radikalni elementi i obojica nisu mogla dobiti pasoš, kako bi otišli na Bliski istok. Prema podacima kanadske policije, takvih lica, za sada registrovanih ima 90. Još oko 400 kanadskih mulimana se već bore na strani ID u Iraku i Siriji. Kanadski poltičari su već počeli da izjavljuju nešto poput „Neće nas baciti na kolena“, ali mediji pitaju da li ima smisla da se protiv terorizma bori sam anglosaksonski svet ili je pametnije da se pozovu u pomoć i saveznici? Na primer, Rusija ili čak Sirija? „Otklon od univerzalnih principa borbe sa terorizmom, nametanje nekih svojih, posebnih metoda borbe koji zaobilaze Savet bezbednosti UN, dovodi do katastrofalnih rezultata i na ovo je mnogo puta do sada ukazivala Rusija“- izjavio je bukvalno nekoliko sati do tragedije u Otavi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov: Sada, na primer, u Siriji, mi vidimo takvu situaciju, da pod parolama svrgavanja predsednika Bašara Asada, Zapad već 4 godine zatvara oči na jačanje pozicija ekstremista u toj državi i samim tim omogućava da raste opasnost od terorista, uključujući i grupu poznatu kao „Islamska država“. Ova grupa već kontroliše značajne teritorije Iraka i Sirije i upravlja ovim teritoerijama po šerijatskim zakonima.
Pročitajte još:Teroristi u Nigeriji oteli 200 devojčicaDOJČE VELE: Cirkus u parlamentu EU!
U savremenom, otvorenom svetu, ne može se do kraja pobediti terorizam, uveren je profesor MGU Aleksej Feneko, koji smatra da prvo teroriste treba lišiti finansijske podrške, koja ide preko zapadnih banaka: Savremeni terorizam to je transnacionalna pojava. Ona akumulira finansijske snage u bankarskom sektoru. Podrška savremenom terorizmu se odvija najpre preko transnacionalnih bankarskih tokova. To je naftni kapital država Persijskog zaliva, koji je „propušten“ kroz pete, šeste i sedme ruke. Terorizam očigledno dobro funkcioniše i na terotoriji zapadnih država. Mnogi ruski eksperti smatraju da u pozadini ovih poslednjih tragičnih događaja u Kanadi, izjava predsednika SAD Baraka Obame, da su najveće pretnje miru u svetu virus Ebola, Rusija i tek na trećem mestu teroristi ID- deluje apsurdno. Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA