Најновије

Ево како да препознате да вам је компјутер заражен

Mалвер је обично дизајниран тако да га је тешко приметити. Људи који пишу такве програме не желе да их избришете с рачунара. Међутим, ако знате шта тражите, можете препознати симптоме који указују на присуство таквих програма.
Илустрација (фото: interface.ca)

Илустрација (фото: interface.ca)

Понекад су злонамерни софтвери очигледни. Малвер као што је CoinVault, јасно ће вас обавестити да је присутан и чак вас уценити. Симптоме за друге врсте малвера није тако лако приметити. Ево неколико најчешћих: Рачунар одједном ради спорије Ако се време потребно за обављање свакодневних задатака без очигледног повода продужило или рачунар у позадини "врти" велики број процеса, могуће је да имате малвер. Стандардни програми за одржавање не функционишу Малвер ће често покушати да се заштити тако што ће искључити програме који вам иначе препознају и уклањају такве софтвере. Зато, ако програми као што су Windows Update, антивирусни програми, Regedit, System Restore или Msconfig не раде како треба, имате разлога да сумњате на малвер. Имајте притом на уму да неки од тих програма могу престати да функционишу и због других разлога. Не можете уклонити нови тулбар Много програма може успут инсталирати и нови тулбар. Обично је то тек привремена гњаважа. Али, ако се враћају након што сте их искључили или их не можете искључити уопште, реч је о озбиљнијем проблему. Променила се почетна страница и претраживач, без вашег знања Слично као и с тулбаром - ако је до промене дошло мимо ваше воље и не можете да вратите поставке које желите да користите, чека вас обрачун с малвером. Шта можете предузети? За почетак, претпоставите да је ваш антивирусни програм компромитован и скенирајте рачунар другим алатом, који не захтева инсталацију - рецимо, ESET Online Scanner или Trend Microv HouseCall. Препоручљиво је скенирати с укљученим начином рада Safe Mode with Networking.
Прочитајте још:Хакери прете: 2015. година биће кобна по многе велике компанијеОвих пет ствари одмах уклоните са свог Фејсбука„Скајп“ уводи аутоматског преводиоца разговора
Извор:tportal.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА