Најновије

Овај Србин је тврдио да је Србија крива за Први светски рат!

БЕОГРАД - Антоније Богићевић (1758 - 1813) био је Карађорђев војвода и вођа устанка у Јадру; Антонијев син Милош Богићевић (1811 - 1844) био је управник Београда и помоћник министра унутрашњих послова; Милошев син Милан Богићевић (1840 - 1929) био је министар иностраних послова и посланик Србије у Берлину... а Миланов син Милош Богићевић, рођен у Београду 1876. године, биће обележен као издајник Србије, и као такав скончаће у једном берлинском хотелу 1938. године. Ни данас се не зна да ли га је убила Хитлерова или српска тајна полиција.
Први светски рат (Википедија)

Први светски рат (Википедија)

Милош Богићевић практично је избрисан из српске историје, чак је немогуће пронаћи неку његову фотографију иако је све до почетка Великог рата био један од најугледнијих људи у Србији. Каријера овог изданка славне породице текла је несметано: докторирао је права у Бечу, затим краће време био професор међународног права на Универзитету у Београду, а онда се 1904. године определио за дипломатију. На личну интервенцију краља Петра Карађорђевића 1904. постављен је за секретара посланства у Паризу, а већ три године касније постаје отправник послова Посланства Србије у Берлину. Кад почне Први светски рат, и он буде принуђен да напусти Берлин. Богићевић ће бити пребачен на рад у Каиро. У Египат се упутио с месец дана закашњења, у августу 1914. године, а већ у пролеће 1915. самовољно напушта нашу амбасаду и одлази у Париз, па у Цирих... где на своју руку ради - неуспешно! - на склапању мира између Немачке и Француске. Српска влада показује изузетну трпељивост према дипломати који се одметнуо: иако је тада чиновнику који десет дана неоправдано изостане с посла следовао отказ без права на пензију, Богићевић је пензионисан тек у септембру 1914. године. И нико га не дира ни читаве три године после рата, све до 1921. када је у Народној скупштини на захтев опозиције против њега покренута кривична истрага... од које је тужилац убрзо одустао!
Прочитајте још:Eво шта каже Србин ослобођен из украјинског заробљеништва!Срби све више напуштају Космет…
Разлог за овакву попустљивост, по свему судећи, крио се у чињеници да је Богићевић током свог службовања у Берлину начинио преписе поверљивих дипломатских депеша и докумената којима је у шаци држао краљевску кућу Карађорђевића. Међу њима су били и списи који су указивали на улогу Аустроугарске у припреми Мајског преврата 1903. године, у којем је убијен краљ Александар Обреновић , и на престо доведен и Карађорђевићи. Милош Богићевић је после рата написао неколико књига у којима је објавио преписку између царске Русије и Краљевине Србије, а из које је било видљиво да су се обе ове државе спремале за рат. Такође је оптуживао владу Николе Пашића за припрему Сарајевског атентата... Био је имућан човек, и на немачку страну свакако није прешао због новца, мада је извесно да је Немачка финансирала објављивање његових књига. Разлоге за његову издају требало би тражити у фанатичној мржњи према Николи Пашићу, и његовој Радикалној странци која је водила русофилску политику... затим у незадовољеној амбицији и манији величине, с којом се упустио у посредовање између Немачке и Француске. У пролеће 1938. нашој амбасади у Берлину поднео је захтев за повратак. Сматра се да је то учинио по Хитлеровом налогу, који је у Београду хтео да га постави на високу дужност. Месец дана касније убијен је у тоалету једног берлинског хотела. Убице нису откривене. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА