Најновије

НОВИ БИСЕР ЗАПАДА О ПУТИНУ: Путин није оно што тврди

Западни медији и аналитичари готово сваког месеца избаце неку нову причу или теорију око руског председника Владимира Путина. Након што је у последњих годину дана лансирано да је умро, смењен и ухапшен, добио дете, тешко болестан, сада су одлучили да измене и његову прошлост. Изгледа да је неко проценио да би било лакше борити се против Путина када не би био такава мушкарчина, како га бије глас, па су одлучили да му оспоре и биографију. 
Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

Руски председник Владимир Путин као агент руске тајне службе КГБ радио је у Дрездену, али његов посао био је тотално рутински, безвезан, а улога прилично неважна, пише Бизнис инсајдер. Стручњаци са института у Брукингу Фиона Хил и Клифорд Геди у својој су књизи: “Господин Путин, оперативац из Кремља” описали су период наводног живота руског председника док је био у Дрездену. Иначе се о том периоду Путиновог живота и не зна пуно обзиром да сам никад није о томе причао, а не постоје никакви подаци у КГБ који садрже такве информације. Једна од њихових теорија је да је Путинов задатак била крађа технолошких изума , што и није ништа чудно обзиром да је познато да је КГБ крао технолошке тајне где год и кад год је то могао. Ако су неки од изума икада бити украдени у Дрездену, будите уверени да су иза тога стајали Путин и његови колеге, пише у књизи. С друге стране, наводи се како је Путин заправо био на тајном задатку запошљавања највиших функционера у источној немачкој Комунистичке партије и тајне полиције Штази. Циљ је био осигурати њихову подршку реформистима и перестројкама, који су у Москви чинили опозицију. Путин је имао и задатак контактирања, запошљавања људи из Источне Немачке који су имали родбину у Западној, што је било у опису послова свих агената КГБ. Иако је био изван догађања у СССР, у Дрездену се нашао у најбољем могућем тренутку, на крају осамдесетих. Из прве руке је могао видети шта се догађа у Источној Немачкој. Обзиром да се у хијерархији КГБ није налазио на високој позицији могао је да прати и да покуша да разум побуне унутар немачке опозиције, њихове мотиве, предности и слабости, што му је врло веројатно касније у животу користило.

Позира као потпуковник

Подсетимо такође о да је Олег Калугин, бивши КГБ официр и оштар критичар руског председника, изјавио да Путин само позира као потпуковник КГБ. Калугин такође тврди да је Путин директно надгледао ратне злочине у Чеченији и опструирао истрагу главног државног тужиоца о масовној корупцији у Кремљу. Према његовим речима, Путин је био "само мајор" у КГБ-у, који је напустио 1991. године.

Како разумети Путина

О његовом боравку у Дрездену се писало и из угла једне драматичне ноћи од пре 25 година. Онај ко жели да схвати данашње понашање Владимира Путина, мора да зна и причу шта му се догодило тада пише ББЦ у причи о руском председнику. Драматични догађаји догодили су се 5. децембра у Дрездену, неколико недеља након пада Берлинског зида када је комунистички режим у тој држави већ био на издисају. Народ је упао у седиште источнонемачке тајне полиције Штази, а мала група демонстраната одлучила је да крене према локалном седишту совјетске тајне службе КГБ. "Стражар на вратима одмах је ушао у кућу", казао је један из групе демонстраната Зигфрид Данат. Али, недуго затим је из седишта изашао други КГБ-овац и упозорио их да не покушавају да упадну у кућу. "Моји "другови" су наоружани и имају дозволу за коришћење оружја у крајњој нужди", казао је КГБ-овац, што је уверило групу да се повуче. Али, и члан тајне службе знао је да је ситуација и даље опасна. После је и рекао да је од тенковске јединице Црвене армије тражио заштиту у том тренутку. Одговор на тај захтев променио му је живот и потпуно га разочарао. "Ништа не можемо без наредбе из Москве. А из Москве ћуте", рекао му је глас с друге стране телефонске линије. Фраза "Москва ћути" од тада га је прогањала, а потом је он постао та "Москва". Наравно, агент КГБ који је смирио демонстранте у Дрездену био је садашњи руски председник Владимир Путин који последњих година пркоси Западу, води рат у Украјини којој је отео и полуострво Крим. "Мислим да је тај догађај кључан за разумевање Путина", казао је немачки биограф руског председника Владимира Путина, Борис Рајхшустер и додао како бисмо гледали потпуно друкчијег Путина да није било те епизоде у Источној Немачкој.
Прочитајте још:РУСИ ОДГОВОРИЛИ СВИМА КОЈИ ПОДРЖАВАЈУ ГЕЈЕВЕ: Изнервирала их „геј пропаганда“, па су онда урадили ОВО (ФОТО)Обама: Грчка криза је велика брига за Европу, али не и за САДЧОВЕЧАНСТВО ОСТАЈЕ БЕЗ КИНЕСКОГ ЗИДА: Разлози због којих пропада ово светско чудо су шокантни!
Извор: Курир/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА