Najnovije

NOVI BISER ZAPADA O PUTINU: Putin nije ono što tvrdi

Zapadni mediji i analitičari gotovo svakog meseca izbace neku novu priču ili teoriju oko ruskog predsednika Vladimira Putina. Nakon što je u poslednjih godinu dana lansirano da je umro, smenjen i uhapšen, dobio dete, teško bolestan, sada su odlučili da izmene i njegovu prošlost. Izgleda da je neko procenio da bi bilo lakše boriti se protiv Putina kada ne bi bio takava muškarčina, kako ga bije glas, pa su odlučili da mu ospore i biografiju. 
Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin kao agent ruske tajne službe KGB radio je u Drezdenu, ali njegov posao bio je totalno rutinski, bezvezan, a uloga prilično nevažna, piše Biznis insajder. Stručnjaci sa instituta u Brukingu Fiona Hil i Kliford Gedi u svojoj su knjizi: “Gospodin Putin, operativac iz Kremlja” opisali su period navodnog života ruskog predsednika dok je bio u Drezdenu. Inače se o tom periodu Putinovog života i ne zna puno obzirom da sam nikad nije o tome pričao, a ne postoje nikakvi podaci u KGB koji sadrže takve informacije. Jedna od njihovih teorija je da je Putinov zadatak bila krađa tehnoloških izuma , što i nije ništa čudno obzirom da je poznato da je KGB krao tehnološke tajne gde god i kad god je to mogao. Ako su neki od izuma ikada biti ukradeni u Drezdenu, budite uvereni da su iza toga stajali Putin i njegovi kolege, piše u knjizi. S druge strane, navodi se kako je Putin zapravo bio na tajnom zadatku zapošljavanja najviših funkcionera u istočnoj nemačkoj Komunističke partije i tajne policije Štazi. Cilj je bio osigurati njihovu podršku reformistima i perestrojkama, koji su u Moskvi činili opoziciju. Putin je imao i zadatak kontaktiranja, zapošljavanja ljudi iz Istočne Nemačke koji su imali rodbinu u Zapadnoj, što je bilo u opisu poslova svih agenata KGB. Iako je bio izvan događanja u SSSR, u Drezdenu se našao u najboljem mogućem trenutku, na kraju osamdesetih. Iz prve ruke je mogao videti šta se događa u Istočnoj Nemačkoj. Obzirom da se u hijerarhiji KGB nije nalazio na visokoj poziciji mogao je da prati i da pokuša da razum pobune unutar nemačke opozicije, njihove motive, prednosti i slabosti, što mu je vrlo verojatno kasnije u životu koristilo.

Pozira kao potpukovnik

Podsetimo takođe o da je Oleg Kalugin, bivši KGB oficir i oštar kritičar ruskog predsednika, izjavio da Putin samo pozira kao potpukovnik KGB. Kalugin takođe tvrdi da je Putin direktno nadgledao ratne zločine u Čečeniji i opstruirao istragu glavnog državnog tužioca o masovnoj korupciji u Kremlju. Prema njegovim rečima, Putin je bio "samo major" u KGB-u, koji je napustio 1991. godine.

Kako razumeti Putina

O njegovom boravku u Drezdenu se pisalo i iz ugla jedne dramatične noći od pre 25 godina. Onaj ko želi da shvati današnje ponašanje Vladimira Putina, mora da zna i priču šta mu se dogodilo tada piše BBC u priči o ruskom predsedniku. Dramatični događaji dogodili su se 5. decembra u Drezdenu, nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida kada je komunistički režim u toj državi već bio na izdisaju. Narod je upao u sedište istočnonemačke tajne policije Štazi, a mala grupa demonstranata odlučila je da krene prema lokalnom sedištu sovjetske tajne službe KGB. "Stražar na vratima odmah je ušao u kuću", kazao je jedan iz grupe demonstranata Zigfrid Danat. Ali, nedugo zatim je iz sedišta izašao drugi KGB-ovac i upozorio ih da ne pokušavaju da upadnu u kuću. "Moji "drugovi" su naoružani i imaju dozvolu za korišćenje oružja u krajnjoj nuždi", kazao je KGB-ovac, što je uverilo grupu da se povuče. Ali, i član tajne službe znao je da je situacija i dalje opasna. Posle je i rekao da je od tenkovske jedinice Crvene armije tražio zaštitu u tom trenutku. Odgovor na taj zahtev promenio mu je život i potpuno ga razočarao. "Ništa ne možemo bez naredbe iz Moskve. A iz Moskve ćute", rekao mu je glas s druge strane telefonske linije. Fraza "Moskva ćuti" od tada ga je proganjala, a potom je on postao ta "Moskva". Naravno, agent KGB koji je smirio demonstrante u Drezdenu bio je sadašnji ruski predsednik Vladimir Putin koji poslednjih godina prkosi Zapadu, vodi rat u Ukrajini kojoj je oteo i poluostrvo Krim. "Mislim da je taj događaj ključan za razumevanje Putina", kazao je nemački biograf ruskog predsednika Vladimira Putina, Boris Rajhšuster i dodao kako bismo gledali potpuno drukčijeg Putina da nije bilo te epizode u Istočnoj Nemačkoj.
Pročitajte još:RUSI ODGOVORILI SVIMA KOJI PODRŽAVAJU GEJEVE: Iznervirala ih „gej propaganda“, pa su onda uradili OVO (FOTO)Obama: Grčka kriza je velika briga za Evropu, ali ne i za SADČOVEČANSTVO OSTAJE BEZ KINESKOG ZIDA: Razlozi zbog kojih propada ovo svetsko čudo su šokantni!
Izvor: Kurir/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA