Најновије

"Олују" пред Европски парламент

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је председника Европског парламента Мартина Шулца да у ЕП подржи доношење резолуције о "Олуји" којом би се најстроже осудио ратни злочин и етничко чишћење хрватских оружаних снага спроведено над српским становништвом у августу 1995.

Погром Срба у "Олуји" 1995. (Фото: ИН4С.НЕТ)

Погром Срба у "Олуји" 1995. (Фото: ИН4С.НЕТ)

Европски парламент је недавно усвојио резолуцију поводом две деценије Сребренице, а Линта у писму адресираном на шефове седам посланичких група у ЕП поводом 20 година "Олује", тражи осуду хрватског кршења и злоупотреба људских права. - ЕП би резолуцијом, позвао Хрватску да процесуира све одговорне за ратне злочине и друга кршења међународног хуманитарног права без обзира на националну и верску припадност, да прогнанима врати одузета права, или да новчану надокнаду - казао је Линта. Он истиче да би се резолуцијом од Хрватске тражило да престане да обележава 5. август као државни празник, обезбеди правду за све жртве и дугорочну подршку преживелима, као и да убрза рад на проналажењу и идентификацији посмртних остатака жртава. - Дубоко верујемо да делите наше мишљење да би усвајање резолуције о "Олуји" било велики корак ка унапређењу мира, правде, истине и помирења два народа - указао је српски посланик, додајући да Загреб сноси главну одговорност "геноцидна дела", убиства и прогоне, јер није предузео конкретне мере и активности за заштиту српских цивила. Председник Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир је скептичан када је реч о европским парламентарцима, јер како указује, док лички медвед спава само зими ЕП, када су у питању Срби из Хрватске, спава и лети и зими. - Имали су прилику да реагују на озбиљне инциденте са ћириличним таблама које су ломљене и уклањане, али су то препустили Хрватској као њену унутрашњу ствар. Очекивало се да ће Хрватска кад постане део ЕУ лакше решавати проблеме Срба, а испало је да све што су обећавали пре уласка у ту заједницу, сада избегавају да раде - казао је Будимир додајући да је Линта као посланик владајућих напредњака требало да ургира да се резолуција о "Олуји" усвоји у Скупштини Србије која је усвојила само Резолуцију о Сребреници. Да су, како каже, српски парламентараци осудили "Олују", резолуција коју предлаже Линта имала би и већу тежину у ЕП. Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа у Хрватској, уз оцену да се положај Срба у Хрватској у последње три године погоршава, каже да је мало вероватно да ће Линтина иницијатива изазвати неку пажњу у ЕП јер већина европарламентараца нема сазнања о "Олуји". - Да би те иницијативе биле прихваћене треба и да дођу од именом и делом познатих и признатих људи онима којима су упућене да би се претвориле у унутарпарламентарну иницијативу, као и да они којима је упућена знају шта је та операција и које су њене последице. Бојим се да и у једном и у другом случају недостају потребна знања оних којима се иницијатива упућује - скептичан је Пуповац. Он је навео да је у Хрватској обновљена нетолеранција и националистичка атмосфера и антимањинска, посебно антисрпска кампања. Посебно је каже снажна била антићирилична чије последице још трају.
Прочитајте још:ВАЛС ПИСАО ВУЧИЋУ: Остаје подршка Француске СрбијиМИРКОВИЋ ПРОЗИВА ТАСОВЦА: Министарство културе не зна свој посаоСНП: Иницијатива за меморијални комплекс српских жртава геноцида
Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА