Najnovije

"Oluju" pred Evropski parlament

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta pozvao je predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da u EP podrži donošenje rezolucije o "Oluji" kojom bi se najstrože osudio ratni zločin i etničko čišćenje hrvatskih oružanih snaga sprovedeno nad srpskim stanovništvom u avgustu 1995.

Pogrom Srba u "Oluji" 1995. (Foto: IN4S.NET)

Pogrom Srba u "Oluji" 1995. (Foto: IN4S.NET)

Evropski parlament je nedavno usvojio rezoluciju povodom dve decenije Srebrenice, a Linta u pismu adresiranom na šefove sedam poslaničkih grupa u EP povodom 20 godina "Oluje", traži osudu hrvatskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava. - EP bi rezolucijom, pozvao Hrvatsku da procesuira sve odgovorne za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, da prognanima vrati oduzeta prava, ili da novčanu nadoknadu - kazao je Linta. On ističe da bi se rezolucijom od Hrvatske tražilo da prestane da obeležava 5. avgust kao državni praznik, obezbedi pravdu za sve žrtve i dugoročnu podršku preživelima, kao i da ubrza rad na pronalaženju i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava. - Duboko verujemo da delite naše mišljenje da bi usvajanje rezolucije o "Oluji" bilo veliki korak ka unapređenju mira, pravde, istine i pomirenja dva naroda - ukazao je srpski poslanik, dodajući da Zagreb snosi glavnu odgovornost "genocidna dela", ubistva i progone, jer nije preduzeo konkretne mere i aktivnosti za zaštitu srpskih civila. Predsednik Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je skeptičan kada je reč o evropskim parlamentarcima, jer kako ukazuje, dok lički medved spava samo zimi EP, kada su u pitanju Srbi iz Hrvatske, spava i leti i zimi. - Imali su priliku da reaguju na ozbiljne incidente sa ćiriličnim tablama koje su lomljene i uklanjane, ali su to prepustili Hrvatskoj kao njenu unutrašnju stvar. Očekivalo se da će Hrvatska kad postane deo EU lakše rešavati probleme Srba, a ispalo je da sve što su obećavali pre ulaska u tu zajednicu, sada izbegavaju da rade - kazao je Budimir dodajući da je Linta kao poslanik vladajućih naprednjaka trebalo da urgira da se rezolucija o "Oluji" usvoji u Skupštini Srbije koja je usvojila samo Rezoluciju o Srebrenici. Da su, kako kaže, srpski parlamentaraci osudili "Oluju", rezolucija koju predlaže Linta imala bi i veću težinu u EP. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, uz ocenu da se položaj Srba u Hrvatskoj u poslednje tri godine pogoršava, kaže da je malo verovatno da će Lintina inicijativa izazvati neku pažnju u EP jer većina evroparlamentaraca nema saznanja o "Oluji". - Da bi te inicijative bile prihvaćene treba i da dođu od imenom i delom poznatih i priznatih ljudi onima kojima su upućene da bi se pretvorile u unutarparlamentarnu inicijativu, kao i da oni kojima je upućena znaju šta je ta operacija i koje su njene posledice. Bojim se da i u jednom i u drugom slučaju nedostaju potrebna znanja onih kojima se inicijativa upućuje - skeptičan je Pupovac. On je naveo da je u Hrvatskoj obnovljena netolerancija i nacionalistička atmosfera i antimanjinska, posebno antisrpska kampanja. Posebno je kaže snažna bila antićirilična čije posledice još traju.
Pročitajte još:VALS PISAO VUČIĆU: Ostaje podrška Francuske SrbijiMIRKOVIĆ PROZIVA TASOVCA: Ministarstvo kulture ne zna svoj posaoSNP: Inicijativa za memorijalni kompleks srpskih žrtava genocida
Izvor: Vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA