Најновије

ЕРДОГАН У КИНИ: Кинези о Ујгурима, а Ердоган би да купи ракетни штит

ПЕКИНГ - Челници Турске и Кине сложили су се у Пекингу око јачања сарадње у борби против тероризма и кријумчарења људи, казао је новинарима високи кинески дипломата у првим изјавама у вези посете турског председника Реџепа Ердогана Кини.
Ђинпинг и Ердоган у Пекингу (Фото: Xinhuanet)

Ђинпинг и Ердоган у Пекингу (Фото: Xinhuanet)

"Сарадња у подручју безбедности и јачању права врло је важна за две земље које су се сложиле око јачања сарадње", рекао је заменик кинеског министра иностраних послова Џанг Минг новинарима након сусрета двојице председника у Пекингу. "Непрекидно се залажемо да Кина и Турска треба да подупиру једна другу у важним питањима и продубљују своје стратешке односе сарадње", казао је Си Ердогану. По Џанговим речима, Ердоган је Ђинпингу казао да Турска гледа на Исламски покрет источног Туркестана (ЕТИМ), који води кампању за независност кинеског Синђианга, као на терористичку организацију. "Он је рекао да Турска неће допустити никоме да користи турску територију како би на било који начин угрозио кинеске националне интересе и безбедност", казао је Џанг.

Тензије

Кина тврди да ЕТИМ врбује Ујгуре који су отишли у Турску и увежбава их заједно са екстремистима у Сирији и Ираку с намером повратка у Синђианг и покретања 'светог рата'. Кина оптужује турске дипломате у југоисточној Азији да обезбеђују исправе Ујгурима да би им олакшали одлазак у Турску. "Кина и Турска обе верују да је врло важно ојачати међународну сарадњу у борби против кријумчарења људи", казао је, упитан о томе, кинески дипломата. Председник Ердоган у среду је стигао у Кину, у своју прву посету тој земљи, до које долази у време пораста тензија око поступања кинеских власти према мањинским Ујгурима, а након што су неки Ујгури из кинеске покрајине Синђианг у последњих пар година прешли у Турску. Истовремено у Турској трају протести у вези права већином муслиманских Ујгура у тој кинеској покрајини на обележавање Рамазана. Кинеска влада је недавно преко својих затражила од званичника, професора и студената у Синђиангу да не обележавају муслимански месец поста Рамазан. У Турској је такође раније овога месеца било протеста против враћања око 100 Ујгура у Кину након што су били затворени у Бангкоку.

Турску "воде неке више силе"

Све је то навело кинеску владу да упозори своје грађане да док су у Турској избегавају издвајање из групе, док су кинески медији оптужили турске да подстичу напетости "вођени неким вишим мотивима". Ердоган је у уторак, уочи одласка у Кину, казао новинарима да је Турска отворена за кинеске понуде везане за ракетну обрану, али је заменик кинеског министра иностраних послова одбио да каже да ли је у разговорима било речи и о војној сарадњи. Позитивнија кинеска пропаганда уочи Ердоганове посете истиче важност Турске за велики кинески пројекат Пут свиле којим ова земља жели да унапреди привредне везе са централном Азијом и Европом. Више од 100 пословних људи прати Ердогана у Кини, а откако су се две земље 2010. договориле о стратешкој сарадњи, Кина је постала трећи трговински партнер Турској након Немачке и Русије, са 28,6 милијарди долара вредном трговинском разменом оствареном прошле године.
Прочитајте још:
Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА