Najnovije

ERDOGAN U KINI: Kinezi o Ujgurima, a Erdogan bi da kupi raketni štit

PEKING - Čelnici Turske i Kine složili su se u Pekingu oko jačanja saradnje u borbi protiv terorizma i krijumčarenja ljudi, kazao je novinarima visoki kineski diplomata u prvim izjavama u vezi posete turskog predsednika Redžepa Erdogana Kini.
Đinping i Erdogan u Pekingu (Foto: Xinhuanet)

Đinping i Erdogan u Pekingu (Foto: Xinhuanet)

"Saradnja u području bezbednosti i jačanju prava vrlo je važna za dve zemlje koje su se složile oko jačanja saradnje", rekao je zamenik kineskog ministra inostranih poslova DŽang Ming novinarima nakon susreta dvojice predsednika u Pekingu. "Neprekidno se zalažemo da Kina i Turska treba da podupiru jedna drugu u važnim pitanjima i produbljuju svoje strateške odnose saradnje", kazao je Si Erdoganu. Po DŽangovim rečima, Erdogan je Đinpingu kazao da Turska gleda na Islamski pokret istočnog Turkestana (ETIM), koji vodi kampanju za nezavisnost kineskog Sinđianga, kao na terorističku organizaciju. "On je rekao da Turska neće dopustiti nikome da koristi tursku teritoriju kako bi na bilo koji način ugrozio kineske nacionalne interese i bezbednost", kazao je DŽang.

Tenzije

Kina tvrdi da ETIM vrbuje Ujgure koji su otišli u Tursku i uvežbava ih zajedno sa ekstremistima u Siriji i Iraku s namerom povratka u Sinđiang i pokretanja 'svetog rata'. Kina optužuje turske diplomate u jugoistočnoj Aziji da obezbeđuju isprave Ujgurima da bi im olakšali odlazak u Tursku. "Kina i Turska obe veruju da je vrlo važno ojačati međunarodnu saradnju u borbi protiv krijumčarenja ljudi", kazao je, upitan o tome, kineski diplomata. Predsednik Erdogan u sredu je stigao u Kinu, u svoju prvu posetu toj zemlji, do koje dolazi u vreme porasta tenzija oko postupanja kineskih vlasti prema manjinskim Ujgurima, a nakon što su neki Ujguri iz kineske pokrajine Sinđiang u poslednjih par godina prešli u Tursku. Istovremeno u Turskoj traju protesti u vezi prava većinom muslimanskih Ujgura u toj kineskoj pokrajini na obeležavanje Ramazana. Kineska vlada je nedavno preko svojih zatražila od zvaničnika, profesora i studenata u Sinđiangu da ne obeležavaju muslimanski mesec posta Ramazan. U Turskoj je takođe ranije ovoga meseca bilo protesta protiv vraćanja oko 100 Ujgura u Kinu nakon što su bili zatvoreni u Bangkoku.

Tursku "vode neke više sile"

Sve je to navelo kinesku vladu da upozori svoje građane da dok su u Turskoj izbegavaju izdvajanje iz grupe, dok su kineski mediji optužili turske da podstiču napetosti "vođeni nekim višim motivima". Erdogan je u utorak, uoči odlaska u Kinu, kazao novinarima da je Turska otvorena za kineske ponude vezane za raketnu obranu, ali je zamenik kineskog ministra inostranih poslova odbio da kaže da li je u razgovorima bilo reči i o vojnoj saradnji. Pozitivnija kineska propaganda uoči Erdoganove posete ističe važnost Turske za veliki kineski projekat Put svile kojim ova zemlja želi da unapredi privredne veze sa centralnom Azijom i Evropom. Više od 100 poslovnih ljudi prati Erdogana u Kini, a otkako su se dve zemlje 2010. dogovorile o strateškoj saradnji, Kina je postala treći trgovinski partner Turskoj nakon Nemačke i Rusije, sa 28,6 milijardi dolara vrednom trgovinskom razmenom ostvarenom prošle godine.
Pročitajte još:
Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA