Најновије

СРБИ НОВОГ ПАЗАРА ОГОРЧЕНИ: "Хоће да граде џамију у српском кварту, кажу, то је сад вакуф"

НОВИ ПАЗАР - Срби из насеља Јалија у Новом Пазару захтевају да се не дозволи Исламској заједници у Србији да изгради џамију поред њихових кућа.
Насеље Јалија (фото: Јутјуб принтскрин илустрација)

Насеље Јалија (фото: Јутјуб принтскрин илустрација)

Њих 80 потписало је петицију и проследило је градоначелнику и Министарству грађевинарства. Како кажу, на тај потез су се одлучили јер се парцела на којој ИЗ у Србији жели да гради богомољу налази у делу улице у којој Срби чине скоро 90 одсто житеља. “Наша петиција није уперена против ислама или наших комшија Бошњака с којима деценијама живимо у слози, али сматрамо да је потез ИЗ у Србији провокација. Није у реду градити џамију на парцели коју окружују српске куће”, причају Срби са Јалије. Додају да та парцела није адекватна за градњу великог објекта попут богомоље због њене површине, уске улице која нема ни тротоаре или паркинг, па би приликом служби владао тотални саобраћајни хаос. Проблем је настао када је њихов комшија, такође Србин, продао кућу и плац човеку који му је рекао да ће градити пословни простор. “Почетком октобра стигао је багер и почело је копање темеља. Убрзо се појавио и човек који је рекао да је из Исламске заједнице и саопштио да је то сад њихова парцела (вакуф), да планирају да граде џамију и да не ометамо радове”, причају мештани. Обавестили су грађевинску инспекцију која је изашла на лице места и утврдила да се ради о бесправној градњи, па је наложила заустављање радова и враћање парцеле у првобитно стање. Исламска заједница у Србији је саопштила да ће градити џамију “чим добију грађевинску дозволу”. У Одељењу за урбанизам и изградњу, међутим, рекли су нам да Исламска заједница у Србији још није тражила захтев за издавање грађевинске дозволе, већ су једино поднели захтев за издавање информација о тој локацији. У грађевинској инспекцији потврђују да су због недостака дозволе обуставили радове и наложили да се плац врати у првобитно стање.
Прочитајте још: 
У Исламској заједници у Србији потврђено је да на тој парцели планирају да граде џамију јер за њом постоји потреба. “Разлог изградње је превасходно потреба за обављање верских обреда. Изградња џамије у Јалији, која је насељена претежно муслиманским становништвом, ни у ком случају неће пореметити добре међунационалне односе”, каже Ферид Булић, секретар Мешихата. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА