Најновије

МЕДИЈСКИ РАТ: Ово је тренутно највећи руско-амерички суокб, а Русија га добија!

Русија и Америка. Две силе, чији сукоб траје, са мањим или већим интензитетом, још од краја 2. светског рата, када су једини пут (мада ни тада баш "братски") деловале удружено у борби против највеће претње по светски поредак - Хитлерове Немачке, никако не успевају да се сложе. У вечитом одмеравању снага ове две државе главну реч не играју ни ракете, ни нуклеарно оружје, ни број војника, већ - речи.
Совјетски пропагандни плакат (Фото: public domain)

Совјетски пропагандни плакат (Фото: public domain)

Дуго су Сједињене Државе доминирале светском медијском сценом, што је нарочито било приметно након краха СССР-а, када је Русија била оборена на плећа. Доласком Владимира Путина на чело, држава је и те како ојачала, а с тим и њена пропагандна моћ, која је у овом тренутку можда чак и већа од америчке.

Најјаче америчко пропагандно оружје - медији и Холивуд

Сједињене Америчке Државе већ деценијама као једно од најјачих оружја користе медије и своју филмску индустрију - Холивуд. Медијске куће као што је СиЕнЕн као по правилнику већ имају спреман репертоар којим подржавају и оправдавају акције САД-а широм света, истовремено припремајући неколико сценарија о разлозима истих, који се умешно сервирају како америчкој, тако и светској јавности (О овој тематици детаљније можете да прочитате ОДВЕ). Одмах по почетку сукоба у Украјини, медији у САД-у су оркестрирано осули паљбу по свргнутом председнику Виктору Јануковичу, назвавши га "Путиновим пијуном" и "човеком који кочи Украјину на путу ка ЕУ", док су крвави протести на Мајдану названи "победом слободе и демократије". Холивудска индустрија савршено је синхронизована са америчком спољном политиком. Тако можемо приметити да се убрзо након почетка интервенције америчке војске појави "нови холивудски хит" са том тематиком. Сијасет филмова снимљено је о борби америчких војника у Авганистану, па у Ираку против Садама Хусеина, до новијих остварења о рату у Либији или достигнућима америчких снајпериста који се "боре за слободу далеко од куће",неки чак освајају и Оскаре, а бројне епизоде популарних серија у којима можете видети, на пример, "српске терористе", тешко је и побројати. Ефекат Холивуда могао се видети и пре четврт века у остварењима као што је чувени филм са легендарним Робином Вилијамсом, "Добро јутро, Вијетнаме", где је рат америчке војске у тој азијској земљи умешно приказан у сенци приче о необичном, помало пацифистички настројеном ди-џеју који пркоси надређенима. Поред тога, готово да нема серије или филма било ког жанра у којима се на неки начин не "провуче" одређена опаска или сцена која гледаоцу свесно или подсвесно усађује поруку која САД представља у позитивном светлу.

Уздизање руске пропагандне моћи

Русија још од времена Јосифа Стаљина и његове Правде није имала убедљив медиј којим је озбиљније могла да утиче на свет. После скоро две деценије потпуне медијске немоћи ван својих граница, Русија је успела да покрене своју пропагандну машинерију, коју најбоље представља телевизија РТ (Russia Today/Русија данас), која се финансира директно из државног буџета. Руски медијски утицај проширио се по читавом свету, а можда и кључни потез (поред огромног финансијског улагања, наравно) било је отварање деска на енглеском језику. Тако данас у руским медијима можемо читати о свакодневници у САД, Великој Британији или Аустралији, али исто тако о другом, оштром и критичком углу на рачун САД-а и њених савезника, што је раније било практично немогуће, макар на глобалном нивоу. О вртоглавој популарности и огромном утицају говори и то што је РТ постао најпосећенији канал на Јутјубу! Владимир Путин је очигледно схватио у чему су САД толико деценија биле боље од његове земље, те је решио да тас ваге медијске моћи пребаци на страну Русије. Услед огромних улагања Русије у своју медијску машину, САД се можда по први пут у новијој историји налазе у подређеној позицији у пропагандом двобоју.
Прочитајте још:
Извор: Правда/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА