Најновије

Бактерије сa плишаних играчака могу да изазову тровање

Плишане играчке које су деци најбољи пријатељ могле би да представљају потенцијалну опасност по њихово здравље – у 90 посто случајева када деци играчка испадне на под, може да покупи разне прљавштине и бактерије.
Илустрација (Фото: pixabay.com)

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Стручњаци су упозорили да 80 одсто бактерија с плишаних играчака може да изазове тровање, а тестови су показали и да је једна од четири играчке садржала трагове измета. Према истраживању компаније “Детол”, три од четири медведића родитељи не перу након што им је дете било болесно, а један од пет никад није био опран. Микробиолози су након извађених брисева с разних дечијих плишаних играчака пронашли бактерију Staphylococcus која је била узрок тровања, а, такође, четвртина њих садржи и колиформне бактерије што упућује на могућу присутност штетних организама. Др. Лиса Екерли, стручњак за кућну хигијену, рекла је: "Све што деца стављају у уста мора да буде хигијенски чисто, али је тешко узети од детета омиљеног меду да би се опрао, што значи да може да постане врло прљав". Она саветује да се играчке редовно перу у веш машини. Као део кампање "Care For Your Bear", која има за циљ подизање свести о разним микророганизмима који вребају на дечијим плишаним медама, Детол је саставио водич о смањењу ризика од обољевања детета: 1. Оперите плишаног медведића на ниској температури у веш машини. 2. Избегавати да перете плишане играчке с регуларним вешом, јер тиме не само да ћете зауставити ширење бактерија, већ и спречити промену боје играчака или веша. 3. Меду треба сушити природним путем . 4. За додатну заштиту по потреби ставити меду у мрежасту врећицу за прање или јастучницу. 5. Редовно одстрањивати мрље сунђером.
Прочитајте још:ИПАК НИЈЕ ТОЛИКО ЗДРАВ: Мед исто што и бели шећер?КОЛИКО ДУГО СПАВАТЕ: Мање од 8 сати сна и погледајте којих 25 страшних последица вас чека!
Извор: klix.ba  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА