Најновије

ПИСМА ИЗ НЕДОЂИЈЕ: Велика безочна пљачка у ЕПС

Дефинитивно, ово је право лице Србије. Електропривреда Србије опљачкана је тако безочно и бахато, руководство ЕПС оштетило је ово највеће српско јавно предузеће за више десетина милиона евра у току ове године.

Ђоко Кесић (Фото: Јутјуб)

Пише: Ђоко Кесић    Нису се ни трудили да то ураде као довитљиви и мудри мафијаши, напротив, урадили су то тако као да им је то власт унапред дозволила и опростила!
Пљачка је организована доста софистицирано, али опет препознатљива на први поглед. Наиме епсова фирма ЕПС Снабдевање на тендерима увећавала је цену струје додајући на договорену цену две децимале, супротно утврђеном ценовнику, због чега је Електро привреда Србије у 2016. години изгубили посао са скоро 300 државних купаца струје и тако су оштетили ЕПС за више десетина милиона евра.
Занимљиво је да је послове у целој овој причи добијала фирма „Проенерџи БГД“ чија је матична кућа „Езпада“ из Чешке. Ова чешка фирма на тендерима, замислите каква „случајност“, била је боља, односно јефтинија баш за оне две децимале, које је неко додавао мимо унапред договорене цене. Све ово догађало се док је на челу ЕПС-а био Александар Обрадовић, а директор ЕПС Снабдевање Драган Јеремић.
Практично, шема пљачке је следећа: Извршни одбор ЕПС уочи тендера одлучи да ће на неке мерне јединице за струју коштати 1,01 динар. При отварању понуде испоставља се да је неко променио одлуку Извршног одбора додајући на договорену цену две децимале, па цена износи 1,0125 динара. Фирма „Проенерџи БГД“ добија посао јер је њена понуда јефтинија управо за те две додате децимале! Ко каже да се све ово догађа случајно, и то чак у 1.500 мерних јединица на тендерима за близу 300 великих и државних купаца. А Извршни одбор ЕПС договорио је цену још септембра 2015.
Да ли је неко из ЕПС обавештавао чешку фирму коју цену за тендер нуди наше највеће јавно предузеће? Мало натегнута претпоставка, јер ЕПС  је у континуитету губио послове с фалсификованом ценом, а притом нико није алармирао ни јавност нити полицију. 
Значи, опет риба смрди од главе, ради се о организованој пљачци. У ЕПС сад помињу да је неко намерно набавио софтвер који је плаћен 1,5 милиона евра, али наводно није био компатибилан систему, да би се обрачун радили ручно.
У Електропривреди Србије сви о овој афери ћуте.Једино је в.д. директора Милорад Грчић сменио 15 руководилаца у ЕПС Снабдевање.
У привредном регистру Чешке стоји да је оснивач Проенерџи БГД швајцарска фирма Езпади, а у управном одбору наведено је само једно име Равол Внук, а остала четири имена су убележена иницијалима. Два имена су обележена иницијалима А.О.Има ли индиција да је иза једног иницијала крије име Александара Обрадовића, смењеног директора ЕПС? Уосталом српска полиција то може лако да провери, уколико жели.
Премијер Вучић је за цео случај сазнао из штампе, одмах је рекао „Радиће метла у ЕПС“. Било би добро да ради правосуђе и полиција.
У српској џунгли привређивања и управљања јавним предузећима до сада за сличне свињарије попут ове у ЕПС никад нико није одговарао. Није, причају из стафа у Немањиној 11 јер се из тих мутних радњи богате министри и директори јавних предузећа. У тим причама ексклузивно прво место припада Електро привреди Србије.
На премијеру Вучићу је да у криминалном случају ЕПС Снабдевање покаже да то тако више неће ићи. Сачекајмо, видећемо! Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА