Najnovije

PISMA IZ NEDOĐIJE: Velika bezočna pljačka u EPS

Definitivno, ovo je pravo lice Srbije. Elektroprivreda Srbije opljačkana je tako bezočno i bahato, rukovodstvo EPS oštetilo je ovo najveće srpsko javno preduzeće za više desetina miliona evra u toku ove godine.

Đoko Kesić (Foto: Jutjub)

Piše: Đoko Kesić    Nisu se ni trudili da to urade kao dovitljivi i mudri mafijaši, naprotiv, uradili su to tako kao da im je to vlast unapred dozvolila i oprostila!
Pljačka je organizovana dosta sofisticirano, ali opet prepoznatljiva na prvi pogled. Naime epsova firma EPS Snabdevanje na tenderima uvećavala je cenu struje dodajući na dogovorenu cenu dve decimale, suprotno utvrđenom cenovniku, zbog čega je Elektro privreda Srbije u 2016. godini izgubili posao sa skoro 300 državnih kupaca struje i tako su oštetili EPS za više desetina miliona evra.
Zanimljivo je da je poslove u celoj ovoj priči dobijala firma „Proenerdži BGD“ čija je matična kuća „Ezpada“ iz Češke. Ova češka firma na tenderima, zamislite kakva „slučajnost“, bila je bolja, odnosno jeftinija baš za one dve decimale, koje je neko dodavao mimo unapred dogovorene cene. Sve ovo događalo se dok je na čelu EPS-a bio Aleksandar Obradović, a direktor EPS Snabdevanje Dragan Jeremić.
Praktično, šema pljačke je sledeća: Izvršni odbor EPS uoči tendera odluči da će na neke merne jedinice za struju koštati 1,01 dinar. Pri otvaranju ponude ispostavlja se da je neko promenio odluku Izvršnog odbora dodajući na dogovorenu cenu dve decimale, pa cena iznosi 1,0125 dinara. Firma „Proenerdži BGD“ dobija posao jer je njena ponuda jeftinija upravo za te dve dodate decimale! Ko kaže da se sve ovo događa slučajno, i to čak u 1.500 mernih jedinica na tenderima za blizu 300 velikih i državnih kupaca. A Izvršni odbor EPS dogovorio je cenu još septembra 2015.
Da li je neko iz EPS obaveštavao češku firmu koju cenu za tender nudi naše najveće javno preduzeće? Malo nategnuta pretpostavka, jer EPS  je u kontinuitetu gubio poslove s falsifikovanom cenom, a pritom niko nije alarmirao ni javnost niti policiju. 
Znači, opet riba smrdi od glave, radi se o organizovanoj pljačci. U EPS sad pominju da je neko namerno nabavio softver koji je plaćen 1,5 miliona evra, ali navodno nije bio kompatibilan sistemu, da bi se obračun radili ručno.
U Elektroprivredi Srbije svi o ovoj aferi ćute.Jedino je v.d. direktora Milorad Grčić smenio 15 rukovodilaca u EPS Snabdevanje.
U privrednom registru Češke stoji da je osnivač Proenerdži BGD švajcarska firma Ezpadi, a u upravnom odboru navedeno je samo jedno ime Ravol Vnuk, a ostala četiri imena su ubeležena inicijalima. Dva imena su obeležena inicijalima A.O.Ima li indicija da je iza jednog inicijala krije ime Aleksandara Obradovića, smenjenog direktora EPS? Uostalom srpska policija to može lako da proveri, ukoliko želi.
Premijer Vučić je za ceo slučaj saznao iz štampe, odmah je rekao „Radiće metla u EPS“. Bilo bi dobro da radi pravosuđe i policija.
U srpskoj džungli privređivanja i upravljanja javnim preduzećima do sada za slične svinjarije poput ove u EPS nikad niko nije odgovarao. Nije, pričaju iz stafa u Nemanjinoj 11 jer se iz tih mutnih radnji bogate ministri i direktori javnih preduzeća. U tim pričama ekskluzivno prvo mesto pripada Elektro privredi Srbije.
Na premijeru Vučiću je da u kriminalnom slučaju EPS Snabdevanje pokaže da to tako više neće ići. Sačekajmo, videćemo! Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA