Најновије

САВРШЕН НА +40: Ледени десерт од лубенице

Гранита од лубенице сигурно ће вас расхладити ових дана.

Ледени десерт од лубенице (Фото: Кулинарка)

Гранита је назив за ледени десерт који потиче из Италије. Легенда каже да је "права" гранита само она коју можете пробати на Сицилији, али у сваком делу Италије можете наћи неку нову укусну верзију освежавајућег десерта.
Тако једни сматрају да она мора бити глатка попут сладоледа док други мисле да је тајна њене популарности у што дебљим "кристалићима". Вода и шећер база су граните, а надограђује се с главним укусима. Најчешће су то лимун, бобичасто воће, мента, кафа или бадеми.
Једна од најпопуларнијих верзија свакако је она направљена од лубенице. С обзиром на то да лубеница у себи садржи више од 90 посто воде, код ове граните нема потребе за додавањем воде.

Потребно је:

1 килограм лубенице
сок од 2 лимете
4 супене кашике шећера

Припрема:

Извадите коштице из лубенице и нарежите је на мање комаде. Исцедите сок од лимете. Ставите лубеницу, сок од лимете и шећер у блендер па све добро изблендајте док не добијете течну смесу. Исто можете направити и са штапним миксером, а ако немате ни то, искористите гњечилицу за кромпир.
Убаците смесу у дубљи калуп за печење колача, покријте пластичном фолијом и ставите у замрзивач на три сата. Затим извадите калуп из замрзивача, кашичицом или виљушкицом ‘стружите’ граниту док је не претворите у мале кристалиће. Сервирајте у малим посудицама или чашама по жељи.
Волите расхлађене лубенице? Ако их стављате у фрижидер, правите велику грешку! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како да исечете лубеницу на практичан начин
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА