Гранита је назив за ледени десерт који потиче из Италије. Легенда каже да је "права" гранита само она коју можете пробати на Сицилији, али у сваком делу Италије можете наћи неку нову укусну верзију освежавајућег десерта.
Тако једни сматрају да она мора бити глатка попут сладоледа док други мисле да је тајна њене популарности у што дебљим "кристалићима". Вода и шећер база су граните, а надограђује се с главним укусима. Најчешће су то лимун, бобичасто воће, мента, кафа или бадеми.
Једна од најпопуларнијих верзија свакако је она направљена од лубенице. С обзиром на то да лубеница у себи садржи више од 90 посто воде, код ове граните нема потребе за додавањем воде.
Потребно је:
1 килограм лубенице
сок од 2 лимете
4 супене кашике шећера
Припрема:
Извадите коштице из лубенице и нарежите је на мање комаде. Исцедите сок од лимете. Ставите лубеницу, сок од лимете и шећер у блендер па све добро изблендајте док не добијете течну смесу. Исто можете направити и са штапним миксером, а ако немате ни то, искористите гњечилицу за кромпир.
Убаците смесу у дубљи калуп за печење колача, покријте пластичном фолијом и ставите у замрзивач на три сата. Затим извадите калуп из замрзивача, кашичицом или виљушкицом ‘стружите’ граниту док је не претворите у мале кристалиће. Сервирајте у малим посудицама или чашама по жељи.
Волите расхлађене лубенице? Ако их стављате у фрижидер, правите велику грешку! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Ало