Најновије

ПОТПУНО ЛУДИЛО КИЈЕВА: Објављен рат Русији, проглашено ратно стање, огласио се и НАТО (ВИДЕО)

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине донео је одлуку да уведе ратно стање на територији те земље у трајању од 60 дана. Одлуку о томе треба да потврди Врховна рада Украјине.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

„Увођење ратног стања ни на који начин не значи да ће Украјина водити некаква офанзивна дејства. Украјине ће искључиво водити дејства за одбрану своје територије, заштиту и безбедност своји грађана“, рекао је украјински председник Петро Порошенко у наступу који су преносили украјински телевизијски канали.

То, такође, како је рекао Порошенко, не значи да ће бити промена положаја на линији разграничења у појединим областима Доњецке и Луганске области, као и у другим крајевима.

Порошенко је додао да проглашење ратног стања не подразумева ограничења права и слобода грађана.

Огласио се и НАТО 

НАТО пажљиво прати сва дешавања у Азовском мору и у Кречком мореузу, у сталном је контакту са украјинским властима и позива на суздржаност, изјавила је представница Алијансе Оана Лунгеску.

НАТО у потпуности подржава суверенитет и територијални интегритет Украјина, укључујуц́и и право на навигацију у њеним територијалним водама – позивамо Русију да осигура приступ украјинским лукама у Азовском мору у складу са међународним правом, наводи се у саопштењу које је послато свим представницима Алијансе.

Русија тражи хитну седницу Савета безбедности УН

Русија је затражила одржавање ванредног заседања Савета безбедности Уједињених нација поводом ситуације у Азовском мору, саопштио је заменик сталног представника Руске Федерације при тој међународној организацији Дмитриј Пољански.

Пољански је навео да је Русија затражила састанак у понедељак од 11.00 сати.

„У вези с опасним развојем ситуације у Азовском мору и догађајима који су уследили Русија је затражила да се под хитно сазове отворено заседање СБ ујутру 26. новембра с тачком ’Одржавање међународног мира и безбедности‘“, рекао је Пољански.

O Украјинској офанзиви у Днбасу читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА