Najnovije

POTPUNO LUDILO KIJEVA: Objavljen rat Rusiji, proglašeno ratno stanje, oglasio se i NATO (VIDEO)

Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku da uvede ratno stanje na teritoriji te zemlje u trajanju od 60 dana. Odluku o tome treba da potvrdi Vrhovna rada Ukrajine.

Ukrajinska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

„Uvođenje ratnog stanja ni na koji način ne znači da će Ukrajina voditi nekakva ofanzivna dejstva. Ukrajine će isključivo voditi dejstva za odbranu svoje teritorije, zaštitu i bezbednost svoji građana“, rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko u nastupu koji su prenosili ukrajinski televizijski kanali.

To, takođe, kako je rekao Porošenko, ne znači da će biti promena položaja na liniji razgraničenja u pojedinim oblastima Donjecke i Luganske oblasti, kao i u drugim krajevima.

Porošenko je dodao da proglašenje ratnog stanja ne podrazumeva ograničenja prava i sloboda građana.

Oglasio se i NATO 

NATO pažljivo prati sva dešavanja u Azovskom moru i u Krečkom moreuzu, u stalnom je kontaktu sa ukrajinskim vlastima i poziva na suzdržanost, izjavila je predstavnica Alijanse Oana Lungesku.

NATO u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajina, uključujući i pravo na navigaciju u njenim teritorijalnim vodama – pozivamo Rusiju da osigura pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru u skladu sa međunarodnim pravom, navodi se u saopštenju koje je poslato svim predstavnicima Alijanse.

Rusija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Rusija je zatražila održavanje vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri toj međunarodnoj organizaciji Dmitrij Poljanski.

Poljanski je naveo da je Rusija zatražila sastanak u ponedeljak od 11.00 sati.

„U vezi s opasnim razvojem situacije u Azovskom moru i događajima koji su usledili Rusija je zatražila da se pod hitno sazove otvoreno zasedanje SB ujutru 26. novembra s tačkom ’Održavanje međunarodnog mira i bezbednosti‘“, rekao je Poljanski.

O Ukrajinskoj ofanzivi u Dnbasu čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA