Најновије

НЕЗАПАМЋЕНИ СУНОВРАТ ПРЕТИ БЕРЗИ: Трамп наредио министру финансија да зове велике банкаре, ево шта су рекли!

Министар финансија САД Стивен Муцин у недељу је контактирао челнике водећих америчких банака од којих је добио потврду да су те банке "здраве" односно да имају довољно ликвидности за кредитирање, упркос оштром паду цена деоница на Волстриту.

Долар (Фото: Pixabay. com)

Наиме, деонице у САД пале су у последњих неколико седмица због забринутости око успоравања привредног раста, при чему је индекс С&П 500 у децембру забележио највећи пад за тај месец од Велике депресије 1930.

"Данас сам одржао појединачне разговоре с извршним директорима шест највећих банака у земљи", поручио је министар финансија Стивен Муцин на Твитеру нешто пре отварања финансијских тржишта у Азији.

Министарство финансија саопштило је да је Муцин разговарао с извршним директорима Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley и Vells Fargo.

"Извршни директори су потврдили да имају довољно расположиве ликвидности за кредитирање", кажу из министарства.

Нема проблема око кредита

Известили су и да је Муцин потврдио да банке "нису искусиле никакве проблеме око издавања кредита и да тржишта и даље правилно функционирају".

Муцинови позиви банкарима дошли су усред привременог прекида рада дела америчких државних служби јер се републиканци и демократи у Конгресу не успевају договорити око финансирања савезне владе у идућих годину дана, при чему је највећи напор повезан с инсистирањем председника САД Доналда Трампа да се осигурају средства за градњу зида на граници с Мексиком.

Финансирање за око четвртину програма федералне владе истекло је у петак у поноћ, а обустава рада могла би се наставити до 3. јануара.

Министарство је известило да ће Муцин у понедељак сазвати радну скупину за финансијска тржишта, која укључује главне управитеље финансијског састава САД и која је колоквијално позната као "екипа за заштиту од удара".

Група, која је такође била сазвана 2009. године у каснијој фази финансијске кризе, укључује људе из Федералних резерви (Фед), као и Комисије за вредносне папире.

На Волстриту се такође пажљиво прате извештаји о томе да је Трамп приватно расправљао о могућности отпуштања председника америчке средишње банке Fed Џерома Паулеа.

Муцин је у суботу изјавио да му је Трaмп рекао да никада није предложио отпуштање Пауела.

Трамп, наиме, већ дуже време критикује средњу банку, чија се независност сматра стубом финанаијског састава САД, због подизања каматних стопа ове године, што би могло додатно успорити привредни раст.

Велики губици

Муцинови потези уследили су након великих губитака многих класа имовине, међу осталим, деоница. На Волстриту је само прошле недеље Dow Jones склизнуо 6,9 посто, док је S&P 500 потонуо 7,05, а Nasdaq индекс 8,4 посто.

Након три недеље оштрог пада, Nasdaq индекс нашао се у подручју 'медведа', више од 20 посто испод свог највишег нивоа достигнутог крајем новембра.

Dow Jones и S&P 500 индекс налазе се, дубоко у подручју корекције, односно више од 10 посто испод својих претходних највиших нивоа.
Тако је Dow Jones тренутно 16,3, а S&P 500 17,5 посто испод тих разина. Притом је Dow склизнуо на најнижу ниво од прошлогодшњег, а S&P 500 од прошлогодишње јесени.

Од почетка децембра индекс S&P 500 пао је готово 12,5 посто. Ако тако остане до краја месеца, биће то његов највећи пад у децембру од Велике депресије 1930-их година.

Санкције и претње ратом не могу зауставити руско-кинеску алијансу и стварање велике Евроазије. Прочитајте ОВДЕ све о томе.

Извор: Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА