Najnovije

NEZAPAMĆENI SUNOVRAT PRETI BERZI: Tramp naredio ministru finansija da zove velike bankare, evo šta su rekli!

Ministar finansija SAD Stiven Mucin u nedelju je kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su te banke "zdrave" odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, uprkos oštrom padu cena deonica na Volstritu.

Dolar (Foto: Pixabay. com)

Naime, deonice u SAD pale su u poslednjih nekoliko sedmica zbog zabrinutosti oko usporavanja privrednog rasta, pri čemu je indeks S&P 500 u decembru zabeležio najveći pad za taj mesec od Velike depresije 1930.

"Danas sam održao pojedinačne razgovore s izvršnim direktorima šest najvećih banaka u zemlji", poručio je ministar finansija Stiven Mucin na Tviteru nešto pre otvaranja finansijskih tržišta u Aziji.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Mucin razgovarao s izvršnim direktorima Bank of America, Citi, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley i Vells Fargo.

"Izvršni direktori su potvrdili da imaju dovoljno raspoložive likvidnosti za kreditiranje", kažu iz ministarstva.

Nema problema oko kredita

Izvestili su i da je Mucin potvrdio da banke "nisu iskusile nikakve probleme oko izdavanja kredita i da tržišta i dalje pravilno funkcioniraju".

Mucinovi pozivi bankarima došli su usred privremenog prekida rada dela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspevaju dogovoriti oko finansiranja savezne vlade u idućih godinu dana, pri čemu je najveći napor povezan s insistiranjem predsednika SAD Donalda Trampa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Finansiranje za oko četvrtinu programa federalne vlade isteklo je u petak u ponoć, a obustava rada mogla bi se nastaviti do 3. januara.

Ministarstvo je izvestilo da će Mucin u ponedeljak sazvati radnu skupinu za finansijska tržišta, koja uključuje glavne upravitelje finansijskog sastava SAD i koja je kolokvijalno poznata kao "ekipa za zaštitu od udara".

Grupa, koja je takođe bila sazvana 2009. godine u kasnijoj fazi finansijske krize, uključuje ljude iz Federalnih rezervi (Fed), kao i Komisije za vrednosne papire.

Na Volstritu se takođe pažljivo prate izveštaji o tome da je Tramp privatno raspravljao o mogućnosti otpuštanja predsednika američke središnje banke Fed DŽeroma Paulea.

Mucin je u subotu izjavio da mu je Tramp rekao da nikada nije predložio otpuštanje Pauela.

Tramp, naime, već duže vreme kritikuje srednju banku, čija se nezavisnost smatra stubom finanaijskog sastava SAD, zbog podizanja kamatnih stopa ove godine, što bi moglo dodatno usporiti privredni rast.

Veliki gubici

Mucinovi potezi usledili su nakon velikih gubitaka mnogih klasa imovine, među ostalim, deonica. Na Volstritu je samo prošle nedelje Dow Jones skliznuo 6,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 7,05, a Nasdaq indeks 8,4 posto.

Nakon tri nedelje oštrog pada, Nasdaq indeks našao se u području 'medveda', više od 20 posto ispod svog najvišeg nivoa dostignutog krajem novembra.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših nivoa.
Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu nivo od prošlogodšnjeg, a S&P 500 od prošlogodišnje jeseni.

Od početka decembra indeks S&P 500 pao je gotovo 12,5 posto. Ako tako ostane do kraja meseca, biće to njegov najveći pad u decembru od Velike depresije 1930-ih godina.

Sankcije i pretnje ratom ne mogu zaustaviti rusko-kinesku alijansu i stvaranje velike Evroazije. Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Jutarnji. hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA