Најновије

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ АЛАРМИРАНЕ ЗБОГ ИСТОЧНЕ ГУТЕ: Гутереш реаговао

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је Русију, Иран и Турску да обезбеде примирије у Источној Гути, предграћу сиријске престонице Дамаска, које је под контролом милитаната, изјавио је портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

Гутереш (Фото: Јутјуб)

Источна Гута је једна од безбедносних зона које су 4. маја 2017. године успоставиле Русија, Иран и Турска, државе које су гаранти примирја у Сирији. Из УН су у више наврата изразили забринутост због ситуације у овом подручју и позивали да се обезбеди хуманитарни приступ.
"Источна Гута је део споразума о безбедносним зонама који је постигнут у Астани. Генерални секретар подсећа све стране, нарочито гаранте споразума у Астани, о њиховим обавезама везаним за споразум", рекао је Дижарик. Како се наводи у саопштењу, скоро 400.000 људи у Источној Гути је изложено ваздушним и артиљеријским нападима . Од понедељка, 19. фебруара, у подручју под опсадом је погинуло око стотину људи, укључујући најмање 13 деце.
Пет болница и медицинских центара је погођено од понедељка, а неопходна је медицинска евакуација за око 700 лица. Поред тога, постоје и извештаји о гранатирању подручја Дамаска из Источне Гуте. У саопштењу се још једном подсећа да је УН у више наврата позивао на прекид насиља, како би се омогућила достава хуманитарне помоћи, као и медицинска евакуација болесних и рањених.
"Генерални секретар позива све актере да обезбеде то да се сви придржавају основних принципа међународног хуманитарног закона, укључујући неометан хуманитарни приступ, безусловну медицинску евакуацију и заштиту цивила и цивилне инфраструктуре", наводи се у саопштењу портпарола генералног секретара УН. Одакле терористима у Сирији стиже оружје, погледајте ОВДЕ. Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стање на фронту у Сирији 20.02.2018.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА