Најновије

АКАДЕМИЦИ И ПРОФЕСОРИ ПОКРЕНУЛИ ИНЦИЈАТИВУ: Синиши Малом не доделити титулу доктора наука због плагијата

БЕОГРАД - Група од 339 академика и универзитетских професора покренула је иницијативу којом се од Универзитета у Београду тражи да због плагијата не додели титулу доктора наука градоначелнику Београда Синиши Малом.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Како поступак утврђивања неакадемског понашања у случају доктората Малог траје више од три године, а ни остале спорне дисертације нису процесуиране, академици упозоравају да се углед Универзитета озбиљно нарушава и негирају да покретање иницијативе има било какву политичку позадину.
Један од покретача иницијативе, члан САНУ Душан Теодоровић, рекао је за Н1 да се од Универзитета у Београду захтева да не додели докторат Малом, да се не изврши његова промоција у доктора наука и да чланови комисије који су потписали тај докторат одговарају пред етичком комисијом Универзитета.
Урош Савковић са Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" каже за Н1 да се борбом против плагијата покретачи петиције залажу за све оно што научна заједница треба да представља.
А то је изврсност, честитост и један важан друштвени положај који свака наука и сви научници треба да имају, истакао је Савковић.
Да није у питању политичка игра пар дана пред београдске изборе, доказаће, како кажу, будућим акцијама у којима намеравају да укажу на плагиране докторате политичара и из других политичких опција.
Међу подносиоцима иницијативе је и некадашњи помоћник министра просвете Милован Шуваков, који је на тој позицији био и у време када је избила афера око спорног доктората Малог, а објаснио је због чега тада није реаговао.
Врло је важно да се зна шта је у чијој надлежности, а ово није у надлежности Министарства и не бих волео ни сада да се Министарство меша у овај случај, који је унутар Београдског универзитета, рекао је Шуваков.
Захтеви су упућени ректору БУ Владимиру Бумбаширевићу, који током дана није одговарао на позиве Н1, а није било могуће добити коментар ни од представника Факултета организационих наука.
Мали је одбранио докторску тезу на том факултету 2013.
године, да би професор Раша Карапанџа већ 2014. открио да је, како је навео, најмање 33 одсто текста докторског рада плагирано.
Вучић из Берлина поручио да ако Србија не потпише споразум са Приштином наићи ћемо на зид. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Синиша Мали за ТВ Пинк о изборима и опозицији 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА