Најновије

Генерал НАТО Петр Павел не види да се Русија спрема за велики оружани сукоб

Шеф Војног комитета НАТО, чешки генерал Петр Павел порекао је да се Русија спрема да изазове већи оружани сукоб, али је упозорио да Москва настоји да убеди свет да је њен модел бољи од либералних демократија и да руска доктрина не разликује мир и кризу, већ верује у непрестани сукоб који се мења само у интензитету и средствима које стране користе.

Павел (Фото: Јутјуб)

"Русија не прави разлику измедју мира, кризе и рата. Руска доктрина у суштини говори о непрестаном сукобу који се само мења у интензитету и средствима која се користе. На садашње стање Русија гледа као на информациони сукоб уз коришћење кибернетских средстава, друштвених мрежа, пропаганде и нетачних информација, али такодје и разних покушаја да утиче на политичком плану", казао је Павел.


Шеф Војног комитета НАТО изјавио је у интервјуу који данас објављује чешка новинска агенција ЧТК да не види да би Русија смерала ка томе да изазове неки велики регуларни оружани сукоб.

"Данас је то у потпуно другој равни. Русија целим својим понашањем ставља до знања да су либералне демократије западног типа према њеној оцени превазидјене и неефикасне и настоји да докаже да је њихов систем ефикаснији модел за будућност. Председник Путин ставља до знања да је то модел који вреди следити", казао је чешки генерал.

Петр Павел упозорио је, медјутим, да нагласак који Русија данас ставља уместо класичног оружаног сукоба на другачије методе конфликта као што су сајбер напади, масивне дезинформативне кампање или настојање да се утиче на политичка збивања у страним земљама, не значи да НАТО не треба да буде спреман и за војну одбрану својих чланица.

"Ми не кажемо да се спремамо за неки већи, скорији рат великих размера. Али с обзиром на активности Русије, морамо да будемо спремни на такву алтернативу. И то не само на плану доктрине и стратешког планирања, већи и у оперативном планирању, вежбама а с тим у вези је и опрема армија", рекао је високи званичник НАТО.

Генерал Павел казао је да се опрема и наоружање армија чланица НАТО помера са потреба углавном иностраних мисија тако да буду спремне и традиционалне јединице.

"Укључујући ту и оклопне јединице које пре 20 година нису уопште биле у првом плану и било је и размишљања да се укину као превазидјена врста", казао је генерал Петр Павел.

Генерал је у разговору за чешку новинску агенцију оценио да дијалог НАТО и Русије у коме је практично прекинута било каква сарадња са Русијом након анексије Крима сада бар на плану не честих али ипак редовних контаката војних званичника може да се оцени као професионалан са простором за дијалог. Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот износи много оптужба на рачун Русије, више о томе прочитајтеОВДЕ. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА