Najnovije

General NATO Petr Pavel ne vidi da se Rusija sprema za veliki oružani sukob

Šef Vojnog komiteta NATO, češki general Petr Pavel porekao je da se Rusija sprema da izazove veći oružani sukob, ali je upozorio da Moskva nastoji da ubedi svet da je njen model bolji od liberalnih demokratija i da ruska doktrina ne razlikuje mir i krizu, već veruje u neprestani sukob koji se menja samo u intenzitetu i sredstvima koje strane koriste.

Pavel (Foto: Jutjub)

"Rusija ne pravi razliku izmedju mira, krize i rata. Ruska doktrina u suštini govori o neprestanom sukobu koji se samo menja u intenzitetu i sredstvima koja se koriste. Na sadašnje stanje Rusija gleda kao na informacioni sukob uz korišćenje kibernetskih sredstava, društvenih mreža, propagande i netačnih informacija, ali takodje i raznih pokušaja da utiče na političkom planu", kazao je Pavel.


Šef Vojnog komiteta NATO izjavio je u intervjuu koji danas objavljuje češka novinska agencija ČTK da ne vidi da bi Rusija smerala ka tome da izazove neki veliki regularni oružani sukob.

"Danas je to u potpuno drugoj ravni. Rusija celim svojim ponašanjem stavlja do znanja da su liberalne demokratije zapadnog tipa prema njenoj oceni prevazidjene i neefikasne i nastoji da dokaže da je njihov sistem efikasniji model za budućnost. Predsednik Putin stavlja do znanja da je to model koji vredi slediti", kazao je češki general.

Petr Pavel upozorio je, medjutim, da naglasak koji Rusija danas stavlja umesto klasičnog oružanog sukoba na drugačije metode konflikta kao što su sajber napadi, masivne dezinformativne kampanje ili nastojanje da se utiče na politička zbivanja u stranim zemljama, ne znači da NATO ne treba da bude spreman i za vojnu odbranu svojih članica.

"Mi ne kažemo da se spremamo za neki veći, skoriji rat velikih razmera. Ali s obzirom na aktivnosti Rusije, moramo da budemo spremni na takvu alternativu. I to ne samo na planu doktrine i strateškog planiranja, veći i u operativnom planiranju, vežbama a s tim u vezi je i oprema armija", rekao je visoki zvaničnik NATO.

General Pavel kazao je da se oprema i naoružanje armija članica NATO pomera sa potreba uglavnom inostranih misija tako da budu spremne i tradicionalne jedinice.

"Uključujući tu i oklopne jedinice koje pre 20 godina nisu uopšte bile u prvom planu i bilo je i razmišljanja da se ukinu kao prevazidjena vrsta", kazao je general Petr Pavel.

General je u razgovoru za češku novinsku agenciju ocenio da dijalog NATO i Rusije u kome je praktično prekinuta bilo kakva saradnja sa Rusijom nakon aneksije Krima sada bar na planu ne čestih ali ipak redovnih kontakata vojnih zvaničnika može da se oceni kao profesionalan sa prostorom za dijalog. Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot iznosi mnogo optužba na račun Rusije, više o tome pročitajteOVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA