Најновије

"Аој Лико док ти име траје" (ВИДЕО)

У  шестој емисији Разбуђивање, на Хелмкаст каналу гост је био Никола Ђапић, оснивача и вођу групе "Плитвице". Група "Плитвице" је етно група која је основана у лето 2006. године, са циљем да чува традицију и наслеђе динарских Срба, односно крајишких Срба који су столећима насељавали подручије Лике, Северне Далмације, Босанске Крајине, Кордуна и Баније.

Никола Ђапић (Фото: Јутјуб)

Никола Ђапић је рођен 1986. године у Кореници, иако има и далматинских корена из Сиња. У Лици је започео школовање, које је услед ратних дешавања прекинуто, а он се нашао у августовској колони 1995. године са 280.000 прогнаних крајишких Срба и тако дошао у Београд, где је наставио школовање. Дружећи се својим земљацима крајем 1990-их година у њему су прокључали крајишки гени, тако да је слушајући стихове личког ојкана и кордунашке ојкаче добио жељу да и сам запева такве песме.

Као поштовалац народне традиције објаснио је зашто је своју изворну групу баш тако назвао, по националном парку Плитвице, а не рецимо по планинама Пљешевица или Велебит рецимо. Прву поставку групе "Плитвице", чинили су поред њега: Лазар Ћук, Рајко Кесић и Бранислав Вујанић... због породичних и пословних обавеза група је често доживљавала измену вокалног кадра, тако да су кроз групу "Плитвице", прошли још: Милан Свилар, Никола Радека, Саша Лукић, Јован Тричковић, Никола Жигић, Саша Вукша и др.
Никола Ђапић је причао и о животу Срба пре више од једног виека, какав је био на том личком кршу, што је описано у књизи: "Сваки своју рече", аутора: Илије Дракулића и Николе Радеке.
 
Група Плитвице је до сада имала велики број наступа за протеклих 12 година (често и хуманитарних), а наступали су углавном по Београду, Војводини, Босанској Крајини, Далмацији, Лици, Кордуну... Са крајишком песмом увек разгале наше људе који се тако врате пут завичаја макар мало у мислима.Освајали су и награде: у Ваљеву на "Златном опанку", у Пландишту "Крајишки бисери"... а задњих година често учествују на ревијалном такмичењу у Стрмици код Книна на "Сијелу Тромеђе", једној од највећих и најбољих смотри народног стваралаштва које деценијама траје.
 
Са групом "Плитвице" Никола Ђапић је био један од организатора личког прела у земунском насељу Бусије новембра 2013. године, које је било и посећено и служена је аутентична личка храна: баса, полице, купус, пршут, кобасице и др.
 
У емисији Разбуђивање, Никола је објаснио неке термине и разлике између: розгалице, ојкаче, ојкана...  засвирао је личку тамбурицу - дангубицу, двојнице, а на крају запевао своју чувену пјесму: "Мрки вук се с' Пљешевице чуди". Поред тога, Ђапић је најавио нове наступе које је планирао са својом групом Плитвице: 15. јула у Београду на XII Крајинади, 21. јула у Стрмици на XXIV Сијелу Тромеђе.

Тројански рат је вођен у Србији, а где се налазила Троја сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Helm Cast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мрки вук се с' Пљешевице чуди:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА