Најновије

ТРОЈАНСКИ РАТ СЕ ОДИГРАО У СРБИЈИ: Сензационално откриће срушиће све постојеће теорије о локацији Троје (ВИДЕО/МАПА)

За Тројом, градом описаном у Илијади, трагали су бројни историчари и археолози, а теорије о његовој локацији крећу се од Мале Азије па до Скадра, али и долине Неретве. Међутим, Илија Огорелица тврди да је древну Троју лоцирао у околини Београда.

Tроја код Београда (Фото: Јутјуб)

Огорелица тврди да је Троју пронашао код Београда, тачније на тромеђи између Рушња, Рипља и Липовачке шуме. Огорелица, иначе, аутор књиге “Баново брдо капија Троје”. 

Oн је у интервјуу продукцији “HelmCast” oбјаснио да је у време Тројанског рата на овим просторима и даље постојало Панонско море, тачније да је дошло до преграђивања “гвоздене капије” код Ђердапа чиме је формирана велика водена маса описана у епу о Аргонаутима и у Илијади. 

Огорелица у својој књизи даје мапу која показује како изгледа овај простор у времена Тројанског рата.

Oгорелица тврди да његове тврдње поткрепљују и топоними на том простору, па тако Велика Моштаница представља место где су гробнице ратника погинулих у биткама, Мала Моштаница је мање гробље које се налази на месту војне болнице у ахајском логору који се ту налазио током опсаде. За Умку (Хумка) каже да је место сахране хероја Ахила који је погинуо у Тројанском рату. Он тврди да је поред Умке нашао пирамидално брдо које би могло да буде та гробница.

Према Огорелици, бојно поље је било Липовачка шума, а он каже да је у Белој реци код Рипња пронашао трагове јужних зидина Троје и најавио да ће радити ископавања како би доказао своју теорију.

Да ли је Балкан колевка цивилизације погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Документарни филм “Троја у Београду” који додатно документује откриће Илије Погорелице.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА