Najnovije

TROJANSKI RAT SE ODIGRAO U SRBIJI: Senzacionalno otkriće srušiće sve postojeće teorije o lokaciji Troje (VIDEO/MAPA)

Za Trojom, gradom opisanom u Ilijadi, tragali su brojni istoričari i arheolozi, a teorije o njegovoj lokaciji kreću se od Male Azije pa do Skadra, ali i doline Neretve. Međutim, Ilija Ogorelica tvrdi da je drevnu Troju locirao u okolini Beograda.

Troja kod Beograda (Foto: Jutjub)

Ogorelica tvrdi da je Troju pronašao kod Beograda, tačnije na tromeđi između Rušnja, Riplja i Lipovačke šume. Ogorelica, inače, autor knjige “Banovo brdo kapija Troje”. 

On je u intervjuu produkciji “HelmCast” objasnio da je u vreme Trojanskog rata na ovim prostorima i dalje postojalo Panonsko more, tačnije da je došlo do pregrađivanja “gvozdene kapije” kod Đerdapa čime je formirana velika vodena masa opisana u epu o Argonautima i u Ilijadi. 

Ogorelica u svojoj knjizi daje mapu koja pokazuje kako izgleda ovaj prostor u vremena Trojanskog rata.

Ogorelica tvrdi da njegove tvrdnje potkrepljuju i toponimi na tom prostoru, pa tako Velika Moštanica predstavlja mesto gde su grobnice ratnika poginulih u bitkama, Mala Moštanica je manje groblje koje se nalazi na mestu vojne bolnice u ahajskom logoru koji se tu nalazio tokom opsade. Za Umku (Humka) kaže da je mesto sahrane heroja Ahila koji je poginuo u Trojanskom ratu. On tvrdi da je pored Umke našao piramidalno brdo koje bi moglo da bude ta grobnica.

Prema Ogorelici, bojno polje je bilo Lipovačka šuma, a on kaže da je u Beloj reci kod Ripnja pronašao tragove južnih zidina Troje i najavio da će raditi iskopavanja kako bi dokazao svoju teoriju.

Da li je Balkan kolevka civilizacije pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dokumentarni film “Troja u Beogradu” koji dodatno dokumentuje otkriće Ilije Pogorelice.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA