Најновије

САД И ЕУ СПРЕМИЛЕ КОСОВСКИ УЛТИМАТУМ: Експерти Руске академије наука упозоравају Србију, Запад спрема коначан притисак!

Сједињене Америчке Државе, Европска унија и НАТО пакт спремили су финални 'косовски ултиматум' којим ће од Србије затражити да призна лажну државу Косово најкасније до јануара 2019. године.

Косовска полиција (Фото: Синхуа)

Експерти Руске академије наука ове недеље су нашим властима доставили поуздану информацију и документацију која показује да ће САД, ЕУ и НАТО захтевати од Србије да безусловно потпише независност лажне државе и омогући Приштини улазак у Уједињење нације.

Баш због овог плана, додају руски стручњаци, Приштина је прекинула наставак дијалога у Бриселу, а притисак на Србију расте из дана у дан.

Москва да помогне

Георгиј Енгелхарт са Института за славистику Руске академије наука тврди да Запад и Приштина желе да се позиција Београда у преговорима максимално ослаби.

- Истина је да су постављени рокови за Србију. Конкретно, рок је почетак следеће године. Текст завршног документа о пуној нормализацији односа Београда и Приштине већ је формулисан. Све у вези са преговорима своди се на то да Београд, без икаквих уступака, потпише признање независности Косова. Сведоци смо веома снажног притиска који се врши на Београд - рекао је Енгелхарт за портал 'Спутњик'. Према његовим речима, најављено укључивање Русије у преговарачки процес знатно би олакшало позицију Србије.

Пријем Косова у Интерпол уврштен је у дневни ред Скупштине Интерпола. Сада очекујемо да на Скупштини у новембру постанемо равноправни члан Интерпола.

- Зато ће САД, ЕУ и Приштина веома активно иступати против било каквог ширења формата преговора и биће посебно против укључивања Русије - упозорава Енгелхарт.

Премијерка Србије Ана Брнабић, коментаришући ове тврдње, каже да нема сумње да ће дијалог са Приштином бити јако тежак.

- Преговори ће бити све тежи док се Бриселски споразум не имплементира. За компромис треба двоје, а тренутно, нажалост, и више чинилаца. Људи у Приштини су сами рекли да немају спољну политику, већ је то политика САД. Србија, дакле, мора да разговара са Вашингтоном о томе какав је компромис могућ, као и са Бриселом, јер он гарантује имплементацију споразума - истиче Брнабићева, додајући да Приштина намерно одуговлачи.

Гускова: Против антисрпских преговора

Јелена Гускова, шефица Центра за изучавање савремене балканске кризе Института за славистику Руске академије наука, каже да би било јако добро ако би се преговорима о Косову прикључила Русија.

- Русија је објективни фактор у преговарачким процесима и не би дозволила да они постану антисрпски. Осим тога, Русија је већ 2007. године слала стручњаке на Косово у оквиру међународне групе - подсећа Гускова.

- Док ми причамо о неком решењу, имамо потписане договоре које Приштина није имплементирала. Кад их је Брисел притиснуо, рекли су да ЗСО није важна. Па не може то тако! Ако немамо другу страну која је одговорна, онда не видим како уопште можемо да разговарамо о компромису - наглашава Брнабићева.

Политиколог Александар Павић, сарадник руског Фонда стратешке културе, каже да Русија нашој држави већ даје огромну подршку непрестаним инсистирањем на Резолуцији 1244 и подршком у Уједињеним нацијама.

- Београд има не само право већ и обавезу да укључи Москву у преговоре. Поготово зато што је бриселски процес сада већ мртво слово на папиру, а ЕУ је показала неспособност и пристрасност. Било какав ултиматум осуђен је на неуспех ако Србија остане чврста - уверен је Павић.

Запад све бахатији

Владан Глишић, лидер Народне мреже, каже да, што је Србија попустљивија према западним "пријатељима", то су они бахатији.

- Једини начин да се измакнемо из овог понижавајућег положаја јесте ослањање на Русију. Ово нам опет потврђује да српска русофилија није ствар романтике, већ рационална заштита интереса - закључује Глишић.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Ивица Дачић о дестабилизацији Србије због Косова.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упитник: Косово - шта даље?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА