Најновије

МАСКЕ СУ ПАЛЕ: Италијани донели доказе да је НАТО сејао рак по Србији

Ђампјеро Скану, председник Комисије италијанског парламента за истраживање осиромашеног уранијума, донео је у Србију необориве доказе да је НАТО бомбардовање директно утицало на епидемију карцинома у нашој земљи.

НАТО агресија на Србију (Фото: Јутјуб)

Међу круцијалним доказима који су остављени српској Комисији за истаживање последица НАТО бомбардовања налазе се документи, сведочења војника, пресуде италијанксог суда, истраживања о загађености околине и оболевању становништва, а на располагању ће нам бити и италијански правни тимови. Како је у петак у скупштини Србије објаснио Ђампјеро Скану, према истраживањима италијанске комисије због осиромашеног уранијума и других отрова које је НАТО бацио, на Косову је укупно умрло 2.000 италијанских војника, а оболело чак 7.000.

- Дошао сам овде и донео вам све доказе до који смо дошли. То је читав низ докумената и сведочења који потврђује  да су на Србију бацани осиромашени уранијум и друге отровне материје. Уз то смо доставили и истраживања о загађености околине и оболевању становништва, као и пресуде нашег суда у корист војника или удовица и деце оних који више нису живи - каже Скану.

- Према нашим истраживањима на Косову је од последица НАТО бомби умрло 2.000 а оболело чак 7.000 наших војника. Од тога више од 400 је страдало због осиромашеног уранијума, 1.200 од азбеста и још око 400 од тешких метала и других узрока. За те животе неко мора да плати. У Италији смо усвојили закон и већ се воде крвнички процеси против војних команданата који су послали војнике у то контаминирано подручје - истакао је Скану.

- Европа је много дуго, чак 20 година, ћутала на све оно што се догодило у Србији током бомбардовања и томе је сада дошао крај. Моја земља јесте чланица НАТО пакта, али то не може да промени истину. Ми ћемо у свему овоме бити уз вас као пријатељи и сапатници - подвукао је Скану.

Председник српске комисије Дарко Лакетић рекао је да ће, уз ове доказе, Србија имати веће шансе да добије одштету за оно што јој је учињено.

- Учесталост малигних обољења је три пута већа од европског просека, а од 2007. до 2016. године повећана је три пута. То неко мора да објасни и очекујемо одговоре на сва наша питања. И не само одговоре већ и реакцију.

Прочитајте ОВДЕ интервју лидера проруске партије у Македонији за Правду у коме говори о повлачењу признања Косова од стране Македоније и савезу са Русијом за који се залаже његова партија.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

НАТО агресија на Србију

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА