Најновије

СТАЊЕ ОКУПАЦИЈЕ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ ПОСЛЕ ДЕСАНТА КФОРА: Амерички командоси "одсекли" Газиводе

- Хеликоптери су почели да надлећу пола сата после поноћи. Враћали су се и одлазили. Скоро сат времена кружили су изнад Газивода. Вероватно су довозили војнике. Поново су кренули пред зору. Није нам било свеједно. Нисмо могли да спавамо од узнемирености.

Амерички командос (Фото: Јутјуб)

Овим речима млађа жена, мајка троје деце из Зубиног Потока, описује јучерашњи десант америчких снага у оквиру Кфора, који су муњевитом акцијом заузеле брану и блокирале све прилазе хидроцентрали.

Наоружани дугим цевима, војници јуче нису дозвољавали приступ акумулацији. Прсти су им били на обарачу и упозоравали су новинарске екипе да се не приближавају, али нису забрањивали фотографисање. Борбена возила била су размештена испред улаза у управну зграду Хидроелектране.

Мада су своје маневре правдали раније договореном војном вежбом, то није умањило узнемиреност мештана којима су везе и фиксне и мобилне телефоније биле у прекиду од шест ујутру. Иако сви саговорници не скривају бес и револт због, како истичу, бахатости америчких војника. Сви они сумњају да је овај маневар у ствари параван да приштинске власти заузму ово језеро стратешки важно за Србе на северу Космета.

- Свашта смо ми преживели претходних двадесетак година. И тенкове и бомбе, и метке... преживећемо и ову окупацију. Јер, и кроз историју смо били окупирани али смо се увек ослобађали. А они који отимају наше нека се чувају Божије казне - поручује старији човек из околног Зупча.

- Није лако провести ни један дан, а не оволике године у неизвесности. Бојим се само немира јер уколико и један метак опали, може се десити да народ крене у збег - прича са зебњом девојка која ради у продавници на уласку у Зубин Поток.

Док се хидроелектрани није могло прићи, магистрални правац је био проходан. Али, саобраћаја готово да и није било.

Како је КФОР објаснио шта раде у Газиводама читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА