Најновије

КОСОВО ОТЦЕПЉУЈУ А ОВО НЕ МОЖЕ? Вашингтон прозвао Москву: 'Повуците се из Абхазије и Јужне Осетије, то није део Русије'

Сједињене Државе су у уторак позвале Москву да се повуче из Абхазије и из Јужне Осетије, два грузијска сепаратистичка подручја чији је независност Русија признала пре десет година и где је све време снажно војно присутна.

Путин, Осетија (Фото: Синхуа/Правда)

"Та су подручја део Грузије. Она нису део Русије", рекла је пр Стејт Департмента. "САД и даље подупире суверенитет Грузије и (...) њену територијалну целовитост у међународно признатим границама. САД позива Русију да повуче своје снаге на положаје одређене уговором о примирју потписаним 2008.".

Москва и Тбилиси се одавно споре због планова мале бивше совјетске републике на Кавказу да уђе у ЕУ и у НАТО, што Русија сматра опасним задирањем у своју сферу утицаја.

Те су напетости у лето 2008. прерасле у сукоб када је руска војска ушла на грузијску територију како би притекла у помоћ Јужној Осетији, где је Тбилиси повео крваву војну операцију.

Московске снаге су тада у пет дана до ногу потукле грузијску војску и запретиле заузимањем престонице.

Мировни уговор у којем је посредовао француски председник Николас Саркози на крају је омогућио повлачење руских снага, али је Москва признала независност сепаратистичких подручја Јужне Осетије и Абхазије, што је знантно придонело погоршању веза Истока и Запада.

Прочитајте ОВДЕ шта то Русија неће дозволити.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански о руској интервенцији у Грузији.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА