Najnovije

KOSOVO OTCEPLJUJU A OVO NE MOŽE? Vašington prozvao Moskvu: 'Povucite se iz Abhazije i Južne Osetije, to nije deo Rusije'

Sjedinjene Države su u utorak pozvale Moskvu da se povuče iz Abhazije i iz Južne Osetije, dva gruzijska separatistička područja čiji je nezavisnost Rusija priznala pre deset godina i gde je sve vreme snažno vojno prisutna.

Putin, Osetija (Foto: Sinhua/Pravda)

"Ta su područja deo Gruzije. Ona nisu deo Rusije", rekla je pr Stejt Departmenta. "SAD i dalje podupire suverenitet Gruzije i (...) njenu teritorijalnu celovitost u međunarodno priznatim granicama. SAD poziva Rusiju da povuče svoje snage na položaje određene ugovorom o primirju potpisanim 2008.".

Moskva i Tbilisi se odavno spore zbog planova male bivše sovjetske republike na Kavkazu da uđe u EU i u NATO, što Rusija smatra opasnim zadiranjem u svoju sferu uticaja.

Te su napetosti u leto 2008. prerasle u sukob kada je ruska vojska ušla na gruzijsku teritoriju kako bi pritekla u pomoć Južnoj Osetiji, gde je Tbilisi poveo krvavu vojnu operaciju.

Moskovske snage su tada u pet dana do nogu potukle gruzijsku vojsku i zapretile zauzimanjem prestonice.

Mirovni ugovor u kojem je posredovao francuski predsednik Nikolas Sarkozi na kraju je omogućio povlačenje ruskih snaga, ali je Moskva priznala nezavisnost separatističkih područja Južne Osetije i Abhazije, što je znantno pridonelo pogoršanju veza Istoka i Zapada.

Pročitajte OVDE šta to Rusija neće dozvoliti.

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Lazanski o ruskoj intervenciji u Gruziji.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA