Најновије

УДАРНА ВЕСТ! ИНДИЈА СПРЕМА НАПАД НА ПАКИСТАН! Исламабад алармирао војску, сви су у приправности! (ВИДЕО/МАПА)

Индијска војска може напасти Пакистан негде за мање од две седмице, рекао је пакистански министар спољних послова Шах Махмуд Куреши наводећи "поуздане обавештајне податке". Две нуклеарне силе су у фебруару имале велику размену непријатељстава.

Гардисти Индије и Пакистана (Фото: Јутјуб)

- Имамо поуздане обавештајне податке да Индија планира нови напад на Пакистан. Према нашим информацијама, то би се могло догодити између 16. и 20. априла - најавио је Куреши.

Министар, који је у недељу посетио свој родни град Мултан, изјавио је новинарима да је Пакистан своју забринутост поделио са пет сталних чланица Савета безбедности УН. Званичник није рекао  какве доказе Исламабад има за такве тврдње, али је навео да је говорио по налогу премијера Имрана Кана. Индија није реаговала на те наводе.

Напетости између нуклеарних сила ескалирале су ове године након самоубилачког бомбашког напада када је убијено на десетине индијских полицајаца у спорном региону Кашмир средином фебруара. Две недеље касније, индијски ратни авиони извршили су ваздушни напад на територију Пакистана, усредсређујући се на оно што је Индија навела да је камп за обуку милитантне групе која је претходно преузела одговорност за напад. Разљућени Пакистан осветио се наредног дана бомбардовањем у делу Кашмира под контролом Индије, који је ескалирао у сукоб ваздушних снага две нације. Индија је изгубила један борбени авион и тврди да је оборила један од пакистанских авиона Ф-16, што Исламабад пориче.

Ситуација је решена за неколико дана, а Исламабад је брзо ослободио заробљеног индијског пилота из авиона који је претходно оборен. Ослобађање пилота је довело до таласа набоја национализма на обе стране.

Обе државе су оптужиле једна другу да су извор ескалације. Индија је саопштила да је Пакистан помагао Џаиш-е-Мохамед, милитантну групу која стоји иза бомбардовања, уместо да помогне у заустављању њихових терористичких активности. Пакистан је оптужио владајућу индијску странку Баратија Јаната (БЈП) да подстиче "ратну хистерију" уочи кључних избора у земљи.

Погледајте ОВДЕ најновију смејурију коју нам је приредио Доналд Трамп.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пакистан-Индија, ко је јачи?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА