Najnovije

UDARNA VEST! INDIJA SPREMA NAPAD NA PAKISTAN! Islamabad alarmirao vojsku, svi su u pripravnosti! (VIDEO/MAPA)

Indijska vojska može napasti Pakistan negde za manje od dve sedmice, rekao je pakistanski ministar spoljnih poslova Šah Mahmud Kureši navodeći "pouzdane obaveštajne podatke". Dve nuklearne sile su u februaru imale veliku razmenu neprijateljstava.

Gardisti Indije i Pakistana (Foto: Jutjub)

- Imamo pouzdane obaveštajne podatke da Indija planira novi napad na Pakistan. Prema našim informacijama, to bi se moglo dogoditi između 16. i 20. aprila - najavio je Kureši.

Ministar, koji je u nedelju posetio svoj rodni grad Multan, izjavio je novinarima da je Pakistan svoju zabrinutost podelio sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN. Zvaničnik nije rekao  kakve dokaze Islamabad ima za takve tvrdnje, ali je naveo da je govorio po nalogu premijera Imrana Kana. Indija nije reagovala na te navode.

Napetosti između nuklearnih sila eskalirale su ove godine nakon samoubilačkog bombaškog napada kada je ubijeno na desetine indijskih policajaca u spornom regionu Kašmir sredinom februara. Dve nedelje kasnije, indijski ratni avioni izvršili su vazdušni napad na teritoriju Pakistana, usredsređujući se na ono što je Indija navela da je kamp za obuku militantne grupe koja je prethodno preuzela odgovornost za napad. Razljućeni Pakistan osvetio se narednog dana bombardovanjem u delu Kašmira pod kontrolom Indije, koji je eskalirao u sukob vazdušnih snaga dve nacije. Indija je izgubila jedan borbeni avion i tvrdi da je oborila jedan od pakistanskih aviona F-16, što Islamabad poriče.

Situacija je rešena za nekoliko dana, a Islamabad je brzo oslobodio zarobljenog indijskog pilota iz aviona koji je prethodno oboren. Oslobađanje pilota je dovelo do talasa naboja nacionalizma na obe strane.

Obe države su optužile jedna drugu da su izvor eskalacije. Indija je saopštila da je Pakistan pomagao DŽaiš-e-Mohamed, militantnu grupu koja stoji iza bombardovanja, umesto da pomogne u zaustavljanju njihovih terorističkih aktivnosti. Pakistan je optužio vladajuću indijsku stranku Baratija Janata (BJP) da podstiče "ratnu histeriju" uoči ključnih izbora u zemlji.

Pogledajte OVDE najnoviju smejuriju koju nam je priredio Donald Tramp.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pakistan-Indija, ko je jači?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA