Најновије

УЗДИЗАЊЕ ПЕРСИЈЕ! У ИНАТ АМЕРИЦИ И ИЗРАЕЛЦИМА: Иран поред војне базе и луке у Сирији гради и ово?! У причу укључен и Ирак!

Исламска Република Иран тражи нове начине да повеже свој главни град, Техеран, са сиријским Дамаском и ирачким Багдадом. Једна од предложених акција које предузимају како би се то остварило је изградња нових аутопутева и железничких мрежа који би повезали Сирију са Ираном преко Ирака.

Иранке обележавају годишњицу Исламске револуције (Фото: Јутјуб)

Потпредседник Ирана Ешак Јахангири нагласио је одлучност своје земље да изгради нове путеве и железнице како би повезао државе Персијског залива са Сиријом и медитеранским регионом.

- Иран који разуме политичке и економске услове и развој догађаја верује да ће бити обезбеђени потребни капацитети за сарадњу у преношењу електричне енергије и изградњи путева и сл. И надамо се да ће препреке бити уклоњене кроз присуство приватног сектора - каже Јахангири, обраћајући се у недељу на заједничком Иранско-ирачком економско-трговинском форуму у Техерану.

Он је напоменуо да је изградња пруге Шаламчех-Басра један од договора склопљених током недавне посете ирачке делегације Ирану. Јахангири је нагласио важност изградње прекограничног аутопута између две земље како би се подстакла трговина и економије, уз истовремену заштиту њихових интереса у региону.

- Повезаћемо Персијски залив од Ирака до Сирије и Медитерана железницом и путевима - рекао је Јахангири.

Пројекат железничке пруге Шаламчех-Басра коштао је око 2,22 милијарде ријала и након имплементације ће повезати иранску железницу са Сиријом преко Ирака.

Генерални директор Одељења за железнице и техничке структуре Железница Исламске Републике Иран (РАИ) Мохамад Мусави рекао је у децембру да ће Иран изградити покретни железнички мост преко реке Арванд као део 35-километарског железничког пројекта Шаламчех-Басра за повезивање железничке мреже Иран-Ирак. Поред својих пројеката за железнице и аутопутеве, Иран такође планира изградњу морнаричке базе у западној Сирији.

Иако се о томе још увек прича, идеја да Иран има приступ Медитерану могао би изазвати више ваздушних напада Израела.

Иран ће од сада чувати ваздушни простор изнад Ирака. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Израелски ваздушни напади на Сирију. Какви су ефекти, а какве последице?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА