Најновије

СВЕ САМИ ЛЕЗИЛЕБОВИЋИ: Он је открио истину о Србима који оду на сезонски рад У Немачкој, неће вам се допасти

Обећана земља за Србе, Немачка, према речима једног од послодаваца постала је прави пакао за раднике који су тамо отишли због сезонског посла како би зарадили који "динар". 

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Наиме, послодавац је на друштвеној мрежи фејсбук објавио позамашан статус у коме се жали на рад и начин понашања радника из Србије који су у Немачку отишли због сезонског посла - брање јагода. 

Он је људе назвао "ленштинама" и "лезилебовићима" , наводећи да су преспори, незаинтересовани да одраде посао, презахтевни и да су наводно постављали превише питања. 

Написао је следеће: 

- Управо сам разговарао са шефом производње на имању Бауманн. Невероватне ствари ми је испричао, такве да ме је на даљину од 1.600 километара било срамота ваше срамоте.

- Тражити након 2,5 дана рада један дан паузу је срамота за сваког нормалног радника. Не постићи норму са одличним родом јагода сорте Африка, где нема мале јагоде је још већа брука. Тражити од Аграрног инжињера да вам купи и донесе паклу цигарета је недопустиво. Момак јесте са Балкана, али је он вама шеф и није постао шеф зато што је ленштина и филозоф, него зато што је вредан и добар аграрни инжињер.

- Није он ваш "земљак" није ни друг ни пријатељ него шеф! На том имању у сезони бербе ради по 700 сезонских радника, који осим добро јутро или довиђења нема са њим никакву комуникацију. Он је био љубазан да вам свима објасни све, али ви претерујете са питањима, и питате глупости које нормалног човека смарају. Чујем да сте први дан кукали на мене, нешто вам не ваља? Ви не радите за мене него за вас?

- Питајте ваше колеге који имају ЕУ пасоше (Румуне, Бугаре и Пољаке) који новац они зарадјују ту, да не шпекулишете колико ја зарадјујем на вама. Ви сте прва група радника са Балкана или са говорног подручјиа где се прича српски језик. Хочете ли да нас све обрукате, знате ли да после вас треба да дођу берачи малине, ви им припремате врло клизав терен.

- Мушкарци који су се опробали у шпаргли су посебна прича, од 17 мушкараца је само 6-7 добило прелазну оцену. Најбољи радник је први дан био најстарији човек међу вама, није ли вас срамота, да човек стар преко 60 година буде бољи и бржи радник од вас младих? Људи ви сте отишли у Немачку да крваво радите и донесете кући пар хиљада евра, немојте бре да лелемудате као да сте у држвној фирми преко везе. Надам се да су ово први дана привикавања и да ћете успети да се уклопите у посао. Мислим да ће вам дати форе до следеће суботе да се уклопите са нормом, ко не успе биће исплаћен за свој рад и иде кући.

Прочитајте ОВДЕ у чему смо то бољи од комшија.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА