Најновије

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАЦИ ОВО ОРУЖЈЕ ВИДЕ КАО СМРТНУ ОПАСНОСТ: "Статус-6" може да збрише све градове на америчкој обали!

Руски пројекат "Статус-6" за један део америчких нуклеарних стручњака представља смртну опасност, док други сумњају да он поседује било какву аутентчну снагу.

Подморница (Фото: pixabay. com)

Руска беспилотна подморница-камиказа, може, наводно, да се неприметно "насуче" на гребен америчке обале и да активира ужасавајуће разоран потенцијал који премашује онај који је произвела "Цар бомба", преноси "Руска реч".

Нова америчка нуклеарна политика сматра да је руски пројвекат интерконтинеталног торпеда "Статус-6", један од, фигуративно речено, најозбиљнијих "џелата" који потенцијално прете САД.

О овоме пише и амерички интернет портал "Национални интерес", а мишљења америчких експерата о овом питању нису усаглашена.

Једни тврде да је реч о "пропагадној флоскули Москве", која је у прашњавим архивама пронашла превазиђени пројекат који датира још из времена совјетске ере, а други да се у новонасталим околностима овај пројекат може реактивирати и учинити оперативним.

Једни сматрају да објекат таквих димензија не може тек тако остати незапажен поред читаве мреже подводних сонара, који се у прстеновима налазе распоређени око обала Америке.

Такође, они сумњају у оперативну употребљивост "Статуса-6". Прокламоване техничке карактеристике овог торпеда који има домет од неколико хиљада наутичких миља, уз способност ношења термонуклеарне бојеве главе једнаке детонацији 100 милиона тона ТНТ-а, остављају утисак пропаганде.

Међутим, други стручњаци у САД сматрају да је овај подводни колос довољно велики да понесе бојеву главу мегатонске снаге, што би било фатално за вишемилионске градове на западној и источној обали ове државе.

По њима, "Статус-6" није торпедо, како се интерпретира у стручној јавности, него специјално пројектована беспилотна подморница-камиказа, која може да понесе заиста армагедонски разорни потенцијал.

Главна предност перспективног ударног комплекса стратешке намене "Статус-6" јесте његова способност да избегне систем противракетне одбране. Руски конструктори имају огромно искуство у технологији израде подводних пловила изванредних карактеристика.

Амерички експерти који брину због "Статуса-6" сматрају да би у случају судара једног оваквог подводног пројектила и копнене обале САД у потпуности са лица земље били збрисани вишемилионски градови, а као производ експлозије настао би цунами библијских размера.

Стиже ли из Америке нова казна за Русију? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА