Најновије

РАСТЕ НАПЕТОСТ У СИРИЈИ! Русија подржала Асадове снаге: САА мора да настави офанзиву у Идлибу! Турска прети одмаздом ако напади не престану!

Oфанзива Сиријске арапске армије (САА) у провинцији Идлиб мора бити настављена, саопштило је данас руско Министарство спољних послова Русије.

САА гомила војску у Идлибу (Фото: Јутјуб)

У саоппштењу се наводи да су припадници џихадиста окупљени око Хаџата Тахрира ал-Шама и њихових савезника појачали нападе на САА у децембру прошле и јануару ове године.

“Повећање обима терористичких напада у Сирији проузроковало је нове погибије руских и турских војних стучњака. У децембру забележено је више од 1.400 напада терориста, који су користили тенкове, артиљерију, минобацаче… Само у последње две недеље било је више од 1.000 напада џихадиста”, наводи се у саопштеру МСП Русије.

Средином јануара руска и турска војска покушале су окончају рат у Идлибу. Међутим, тај покушај уместо да смањи војне активости, био је узрочник повећаног броја терористичких напада.

“Руски и турски војни стручњаци су убијени пре неколико недеља. Џихадисти непрестано беспилотним летелицама нападају ваздушну базу Хмејмијм”, истиче се у саопштењу и додаје да се САА суверено бори на својој земљи против терориста.

Поводом ситуације у Идлибу огласила се и Турска.

“Турска од Русије очекује да заустави нападе снага САА у провинцији Идлиб”, изјавио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.

Он је прецизирао да Турска од држава које су гаранти сиријске владе очекује да заустави нападе.

"Пренели смо одлучност руским партнерима да зауставимо хуманитарну драму у Идлибу", рекао је Чавушоглу.

У ракетним нападима сиријскх владиних снага у понедељак погинуло је осам турских војника и других чланова особља. Турска авијација и артиљерија одговориле су следећег дана извођењем 54 напада на циљеве у Идлибу, у којима је погинуло 76 сиријских војника.

Прочитајте ОВДЕ како се турске снаге обрачунавају са сиријском војском.

Извор: Правда

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА