Najnovije

RASTE NAPETOST U SIRIJI! Rusija podržala Asadove snage: SAA mora da nastavi ofanzivu u Idlibu! Turska preti odmazdom ako napadi ne prestanu!

Ofanziva Sirijske arapske armije (SAA) u provinciji Idlib mora biti nastavljena, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

SAA gomila vojsku u Idlibu (Foto: Jutjub)

U saoppštenju se navodi da su pripadnici džihadista okupljeni oko Hadžata Tahrira al-Šama i njihovih saveznika pojačali napade na SAA u decembru prošle i januaru ove godine.

“Povećanje obima terorističkih napada u Siriji prouzrokovalo je nove pogibije ruskih i turskih vojnih stučnjaka. U decembru zabeleženo je više od 1.400 napada terorista, koji su koristili tenkove, artiljeriju, minobacače… Samo u poslednje dve nedelje bilo je više od 1.000 napada džihadista”, navodi se u saopšteru MSP Rusije.

Sredinom januara ruska i turska vojska pokušale su okončaju rat u Idlibu. Međutim, taj pokušaj umesto da smanji vojne aktivosti, bio je uzročnik povećanog broja terorističkih napada.

“Ruski i turski vojni stručnjaci su ubijeni pre nekoliko nedelja. DŽihadisti neprestano bespilotnim letelicama napadaju vazdušnu bazu Hmejmijm”, ističe se u saopštenju i dodaje da se SAA suvereno bori na svojoj zemlji protiv terorista.

Povodom situacije u Idlibu oglasila se i Turska.

“Turska od Rusije očekuje da zaustavi napade snaga SAA u provinciji Idlib”, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je precizirao da Turska od država koje su garanti sirijske vlade očekuje da zaustavi napade.

"Preneli smo odlučnost ruskim partnerima da zaustavimo humanitarnu dramu u Idlibu", rekao je Čavušoglu.

U raketnim napadima sirijskh vladinih snaga u ponedeljak poginulo je osam turskih vojnika i drugih članova osoblja. Turska avijacija i artiljerija odgovorile su sledećeg dana izvođenjem 54 napada na ciljeve u Idlibu, u kojima je poginulo 76 sirijskih vojnika.

Pročitajte OVDE kako se turske snage obračunavaju sa sirijskom vojskom.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA