Најновије

АДВОКАТ ПОРОДИЦЕ УБИЈЕНОГ ПРЕМИЈЕРА: Зоран Ђинђић био на ветрометини! Обезбеђење је имало велике пропусте!

Београдски адвокат Рајко Даниловић каже да ни данас, 17 година од убиства премијера Зорана Ђинђића, нисмо сазнали све у вези са овим злочином који је умногоме променио ток српске историје.

Зоран Ђинђић је убијен пре 17 година (Фото: Јутјуб)

Даниловић, који је током суђења за убиство премијера био заступник Ђинђићеве породице, наводи да суд јесте утврдио извршиоце и организаторе атентата, али истиче да је политичка позадина остала нерасветљена.

Припадници земунског клана и врх државне ЈСО осуђени су за организовање и убиство премијера Ђинђића. С друге стране, ми још не знамо ко су налогодавци и инспиратори атентата.

- То никад није ни покушано да се расветли. Онима који су дошли на власт после Ђинђића било је преко главе још и да утврђују ко је то наручио. Било је, после пораза Милошевићевог режима, свега и свачега у политичком животу, било је много људи који су Ђинђићу били непријатељи по политичкој природи ствари, а ко је од њих и учествовао у завери, то не знам. Ми који смо учествовали у судском поступку за убиство премијера покушали смо да тражимо одговор ко стоји иза тога, понешто је и речено на суђењу, али никада то питање није званично отворено. Ни само тужилаштво се није бавило тиме, већ само утврђивањем чињеница - ко су организатори, извршиоци и учесници. Могло се ићи даље и утврдити позадину.

Дакле, још нисмо сазнали све у вези са овим злочином?

- Сазнали смо ко је извршилац, како је организовано, ко је водио главну реч у организацији... Суђење је дуго трајало, доведено је до краја и све је, у овом делу, тачно утврђено. Међутим, остала је нерасветљена политичка позадина убиства јер ово је пар екселанс политичко убиство. Нисмо, дакле, све сазнали. Ово убиство се дешава након пада режима Слободана Милошевића и његовог одласка у Хаг, то је и време када су људи очекивали дубоку демократску промену у друштву... И сам Ђинђић је тада говорио да га могу убити, али да су промене толико снажне да ће се наставити. Мислим да је био у заблуди. Ипак није довољно познавао српско друштво и нашу спремност за промене.

Није ни данас касно да се утврди политичка позадина?

- Никад није касно.

Колико је био тежак процес суђења убицама?

- Било је врло тешко, напорно... Било је великих притисака. Сетите се да је чак и тадашњи министар правде Зоран Стојковић предлагао укидање Специјалног суда да би се спречило суђење. Било је много људи који су хтели да спрече утврђивање истине.

Шта је вама било најзначајније што је јавност сазнала током поступка?

- Најзначајније је било то што се видело да су остаци Милошевићевог апарата остали да дејствују у власти и после демократских промена, па су са земунским кланом и организовали то убиство. То је за мене шокирајуће. Зато је питање и да ли је Ђинђић уопште могао да буде сачуван, будући да је долазак до њега био отворен, он није био човек који се крио, био је демократа... Неки догађаји који су претходили атентату нису били довољно озбиљно схваћени. Ђинђић је био на мети, на ветрометини... Било је и пропуста у обезбеђењу премијера, али такође није отворено ни питање чији су то тачно пропусти. Али то је секундарно, примарно је ко стоји иза убиства.

Да ли жалите што неки људи нису саслушани у том процесу?

- Рецимо, било је покушаја да се саслуша Војислав Шешељ, али он је тада био у Хагу, па није било могуће то учинити. Требало га је саслушати. За саслушање је био кандидат и Војислав Коштуница, али се тада уздржавало од тога. И њега је требало саслушати.

Шешељ је ишао у затвор да посети Милорада Улемека Легију и Звездана Јовановића, који су осуђени за убиство премијера.

- Па био је у посети код познаника.

Језиво цртање мете

Недавно сте се огласили поводом спорне насловнице Нина и Кораксових карикатура у Данасу, на којима је оружје уперено у председника Александра Вучића. Рекли сте да вас то цртање мете подсећа на време кад се претило премијеру Ђинђићу.

- То је језиво. Такве ствари нису за шалу, за хумор, за Коракса…

Прочитајте ОВДЕ шта је Матија Бећковић рекао о литијама.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА