Најновије

СВЕ ВЕЋИ ПАКАО У ГАЗИ: Мртвих све више - општа катастрофа, мира нема ни на видику!

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да настављају офанзиву великих размера у области Кан Јуниса. Из израелске владе, истовремено, поручили су да неће бити прекида ватре до ослобађања свих талаца у Појасу Газе и потпуног уништења палестинске групе.

Израелске снаге, такође, навеле су да су уништиле Хамасов тунел који спаја север и југ Газе, на само један и по километар од границе са Израелом.

Са друге стране, из агенције УН за избеглице саопштено је да је током јучерашњег дана страдало најмање девет Палестинаца, док је 75 њих повређену у нападу на њихово склониште у Кан Јунису у којем се налази 10.000 расељених.

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, пријавило је да је у израелским нападима од 7. октобра убијено најмање 25.700 Палестинаца, док је њих 63.740 повређено.

Најмање 50 Палестинаца је убијено у Кан Јунису у протекла 24 сата, рекао је за Ројтерс Ашраф ел Кидра, портпарол Министарства здравља у Гази коју контролише Хамас.

За то време, Светска здравствена организација (СЗО) тврди да израелске трупе настављају да гађају здравствене установе широм палестинске енклаве, истичући да је забележено 660 таквих напада.

А Међународни суд правде у Гази најавио је да ће 26. јануара донети одлуку о хитним мерама за Појас Газе, како би спречио да се конфликт погорша.

ИДФ тежи што већим ликвидацијама Хамасоваца

ИДФ каже да су снајперисти израелске војске елиминисали "многе терористе" у насељу Амал у Кан Jунису, док су трупе наставиле да врше борбе у другом граду у Гази.

Према војсци, десетине Хамасових оперативаца убијено је током протеклог дана, укључујући десет припадника те палестинске паравојске, од којих су неки били наоружани ручним ракетним бацачима, у два одвојена ваздушна напада.

Војска тврди да су такође уништени инфраструктура и оружје Хамаса у тој области.

Брутално рушење зграда

Израел је срушио скоро 40 одсто од 2.824 зграде у Појасу Газе које се налазе на километар од границе, наводи се у студији Хебрејског универзитета коју је пренео Волстрит џорнал.

Чини се да су потези рушења део плана за изградњу тампон зоне широке 960 метара унутар Газе.

У близини Кан Јуниса у јужној Гази, где је гранична зона најгушће насељена, према студији професора Адија Бен Нуна који је анализирао сателитске снимке, уништено је око 67 одсто зграда.

Садашњи и бивши израелски званичници рекли су за Волстрит џорнал да би неке структуре унутар планиране зоне, које ће варирати по ширини у зависности од различитих фактора, могле бити остављене на месту.

Камерон апелује

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон рекао је свом израелском колеги Бенјамину Нетанјахуу да више камиона са хуманитарном помоћи мора ући у Газу и да је потребна хитна хуманитарна пауза како би се помогло онима који су заробљени у "очајној ситуацији".

Камерон, који је у посети Блиском истоку, састао се одвојено са Нетанјахуом и палестинским председником Махмудом Абасом, најавио је да Британија и Катар раде заједно на добијању веће помоћи у Гази, при чему је прва заједничка пошиљка са шаторима допремљена у Египат.

"Размере патње у Гази су незамисливе. Мора се учинити више, брже, како би се помогло људима заробљеним у овој очајној ситуацији“, рекао је Камерон.

"Утростручили смо нашу помоћ за Газу, али наши напори ће направити разлику само ако помоћ стигне до оних којима је најпотребнија, нагласио је Камерон.

"Као што сам рекао премијеру Нетанјахуу потребно је много више камиона да уђе у Газу и да се отвори више прелаза. Потребна нам је хитна хуманитарна пауза да уђемо помоћ и извучемо таоце, након чега следи одржив прекид ватре", додао је британски премијер.

Камерон је тражио од израелских лидера да се лука Ашдод користи за испоруку помоћи у Газу, саопштила је његова канцеларија.

Погледајте ОВДЕ рушење српског билборда у Звечану

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА