Najnovije

SVE VEĆI PAKAO U GAZI: Mrtvih sve više - opšta katastrofa, mira nema ni na vidiku!

Izraelske odbrambene snage saopštile su da nastavljaju ofanzivu velikih razmera u oblasti Kan Junisa. Iz izraelske vlade, istovremeno, poručili su da neće biti prekida vatre do oslobađanja svih talaca u Pojasu Gaze i potpunog uništenja palestinske grupe.

Izraelske snage, takođe, navele su da su uništile Hamasov tunel koji spaja sever i jug Gaze, na samo jedan i po kilometar od granice sa Izraelom.

Sa druge strane, iz agencije UN za izbeglice saopšteno je da je tokom jučerašnjeg dana stradalo najmanje devet Palestinaca, dok je 75 njih povređenu u napadu na njihovo sklonište u Kan Junisu u kojem se nalazi 10.000 raseljenih.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, prijavilo je da je u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno najmanje 25.700 Palestinaca, dok je njih 63.740 povređeno.

Najmanje 50 Palestinaca je ubijeno u Kan Junisu u protekla 24 sata, rekao je za Rojters Ašraf el Kidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi koju kontroliše Hamas.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da izraelske trupe nastavljaju da gađaju zdravstvene ustanove širom palestinske enklave, ističući da je zabeleženo 660 takvih napada.

A Međunarodni sud pravde u Gazi najavio je da će 26. januara doneti odluku o hitnim merama za Pojas Gaze, kako bi sprečio da se konflikt pogorša.

IDF teži što većim likvidacijama Hamasovaca

IDF kaže da su snajperisti izraelske vojske eliminisali "mnoge teroriste" u naselju Amal u Kan Junisu, dok su trupe nastavile da vrše borbe u drugom gradu u Gazi.

Prema vojsci, desetine Hamasovih operativaca ubijeno je tokom proteklog dana, uključujući deset pripadnika te palestinske paravojske, od kojih su neki bili naoružani ručnim raketnim bacačima, u dva odvojena vazdušna napada.

Vojska tvrdi da su takođe uništeni infrastruktura i oružje Hamasa u toj oblasti.

Brutalno rušenje zgrada

Izrael je srušio skoro 40 odsto od 2.824 zgrade u Pojasu Gaze koje se nalaze na kilometar od granice, navodi se u studiji Hebrejskog univerziteta koju je preneo Volstrit džornal.

Čini se da su potezi rušenja deo plana za izgradnju tampon zone široke 960 metara unutar Gaze.

U blizini Kan Junisa u južnoj Gazi, gde je granična zona najgušće naseljena, prema studiji profesora Adija Ben Nuna koji je analizirao satelitske snimke, uništeno je oko 67 odsto zgrada.

Sadašnji i bivši izraelski zvaničnici rekli su za Volstrit džornal da bi neke strukture unutar planirane zone, koje će varirati po širini u zavisnosti od različitih faktora, mogle biti ostavljene na mestu.

Kameron apeluje

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je svom izraelskom kolegi Benjaminu Netanjahuu da više kamiona sa humanitarnom pomoći mora ući u Gazu i da je potrebna hitna humanitarna pauza kako bi se pomoglo onima koji su zarobljeni u "očajnoj situaciji".

Kameron, koji je u poseti Bliskom istoku, sastao se odvojeno sa Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, najavio je da Britanija i Katar rade zajedno na dobijanju veće pomoći u Gazi, pri čemu je prva zajednička pošiljka sa šatorima dopremljena u Egipat.

"Razmere patnje u Gazi su nezamislive. Mora se učiniti više, brže, kako bi se pomoglo ljudima zarobljenim u ovoj očajnoj situaciji“, rekao je Kameron.

"Utrostručili smo našu pomoć za Gazu, ali naši napori će napraviti razliku samo ako pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija, naglasio je Kameron.

"Kao što sam rekao premijeru Netanjahuu potrebno je mnogo više kamiona da uđe u Gazu i da se otvori više prelaza. Potrebna nam je hitna humanitarna pauza da uđemo pomoć i izvučemo taoce, nakon čega sledi održiv prekid vatre", dodao je britanski premijer.

Kameron je tražio od izraelskih lidera da se luka Ašdod koristi za isporuku pomoći u Gazu, saopštila je njegova kancelarija.

Pogledajte OVDE rušenje srpskog bilborda u Zvečanu

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA