Najnovije

Oružane snage Rusije za Arktik formiraće posebnu komandu „Sever”

Nova arktička komanda ruske armije „Sever” biće formirana do 2017. godine, a biće joj potčinjene i dve brigade Kopnenih snaga, izjavio je glavnokomadujući Kopnenih snaga Rusije Oleg Saljukov.
Ruska vojska (Foto: news.rufox.ru)

Ruska vojska (Foto: news.rufox.ru)

„Radi zaštite nacionalnih interesa na Arktiku formira se vojna grupacija od više rodova vojske. Završava se formiranje posebne arktičke motostreljačke brigade u Murmanskoj oblasti. Druga arktička brigada biće formirana tokom 2016. godine u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu” — rekao je Saljukov. On je objasnio da će te jedinice izvršavati zadatke patroliranja u priobalnoj zoni; čuvanja objekata i teritorije pored obala severnih mora i Severnog ledenog okeana; obezbeđivanja prohodnosti i praćenja brodova koji prolaze severnim morskim putem, kao i demonstriranja vojnog prisustva na Arktiku. Borbena obuka će biti organizovana uzimajući u obzir klimatske uslove.
Pročitajte još:
„Arktičke jedinice će biti opremljene vozilima sa povećanom prohodnošću — dvodelnim guseničnim transporterima, snežnim vozilima i lebdelicama” — dodao je Saljukov. Rusija namerava da dalje jača svoje pozicije na Arktiku. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naložio je da se tamo otvori baza za brodove i podmornice nove generacije, da se ojača granica, kao i da se formira novi državni organ za sprovođenje politike RF na Arktiku. Rusija planira da do kraja godine proširi svoju vojnu formaciju na Arktiku. Na ostrvu Koteljni biće stacionirana 99. taktička grupa, a 80. Posebna motostreljačka brigada — u Murmanskoj oblasti. Takođe, na ostrvima Zemlje Aleksandra I (arhipelag Franca-Jozefa), Novoj Zemlji, Vrangelovom ostrvu i Šmitovom rtu biće postavljene radarske stanice i stanice za navođenje avijacije. Planira se i jačanje pograničnih snaga Federalne službe bezbednosti. Do oktobra 2015. godine trebalo bi da budu završeni radovi na obnovi infrastrukture PVO. Izvor: Fakti.org  

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA