Najnovije

Ludilo iz Vašingtona

SAD - Pokušaji NATO-a da izjednači dejstva Rusije i međunarodnog terorizma štetni su i napuštaju okvire razumnog. Tako je reagovalo rusko Ministarstvo inostranih poslova na nove antiruske izjave Aleksandara Verbšoua. Ovakvu reakciju izazvale su izjave zamenika generalnog sekretara NATO-a i u
Severno-atlantska alijansa (Foto: Nato Media Library)

Severno-atlantska alijansa (Foto: Nato Media Library)

Jedan od članaka se tako i naziva – Ludilo iz Vašingtona.

Intenzivna obrada javnog mnjenja kojom su se pozabavili u poslednje vreme vašingtonski i NATO funkcioneri, diktirana je vrlo osnovanim bojaznima, istakao je zvanični predstavnik MIP Rusije Aleksandar Lukaševič:

Aktivni doprinos Rusije međunarodnim naporima za regulisanje krize u Ukrajini, kao i napredovanje naše zemlje u pozitivnom dnevnom redu u međunaordnim odnosima u celini, mogu da potkopaju mit o tobožnjoj „ruskoj opasnosti“ po bezbednost zemalja članica NATO-a. Jer upravo ovaj postulat se koristi za opravdavanje neophodnosti zbijanja redova alijanse na osnovu stroge discipline u duhu „hladnog rata“, kao i zauzete linije na pomeranje infrastrukture NATO-a na Istok, uvećavanje vojnog prisustva bloka u blizini ruskih granica. Pri tome ponovo se prećutkuju rizici za evropsku bezbednost koje nose ukazani planovi.

Tako je odgovorila Moskva na istupanje Aleksandra Verbšoua. Ovih dana zamenik generalnog sekretara NATO-a uporedio je delovanje terorista iz grupacije Islamska država i politiku Rusije. Prema njegovim rečima, neosovjetski revizionizam Vladimira Putina i terorizam ID imaju svoje odlike. Ali oni dele slične metode – zaplašivanje stanovništva – za dostizanje sličnih ciljeva: odbacivanje demokratije, tolerancije i vladavine prava kao zlatnog standarda međunarodnih odnosa. Ovaj pasaž je izazvao kod ruskih diplomata posebno čuđenje.

Kako je primetilo Ministarstvo inostranih poslova, vrlo čudno zvuče razmišljanja o neophodnosti da druge države poštuju „bazične principe međunarodnih odnosa“ iz usta predstavnika organizacije koja je više puta zanemarivala Povelju UN. Jer upravo pod okriljem NATO-a započela su vojna dejstva u Iraku, Libiji i Avganistanu. Rezultat za ove zemlje je haos i krvoproliće, a za godine zapadnog prisustva „opasnost od terorizma i rasprostiranja narkotika ne samo da se nije smanjila, već je višestruko uvećana“.
Pročitajte još:Policija traga za Radomirom Počučom!

Ne zaostaje od sunarodnika ni šef Pentagona Čak Hejgel. On je pozvao vojnike SAD da budu spremni da „imaju posla sa armijom Rusije, koja stoji na pragu NATO-a“. Između ostalog, oba ova izlaganja su se čula već posle izjave glavnog „mirotvorca“, dobitnika Nobelove nagrade za mir – Baraka Obame. Na Generalnoj skupštini UN predsednik SAD je nazvao Rusiju drugom po značaju pretnjom posle virusa Ebole. Tako da takozvana „ruska opasnost“ na Zapadu danas je modni trend, ističe direktor Međunarodnog instituta za najnovije države Aleksej Martinov.

Svi zapadni mediji su preopterećeni antiruskom retorikom – između ostalog umišljenim pričama o tome kako Rusija nešto čini u vojnom pogledu u Ukrajini, kako je razbesneli ruski medved opasan za Evropu, za NATO. Mi shvatamo da je sve to radi jednog jedinog cilja: uvećati NATO vojne budžete. U kontekstu globalne ekonomske krize koja traje, NATO strukture takođe trpe određeni deficit budžeta i pokušavaju na taj način da podstaknu parlamente i vlade svojih zemalja na dodatne troškove.

Tu treba reći da se ne bave svi zapadni mediji antiruskom propagandom. Ima i objektivnih ocena. Na primer, izdanje Slobodna štampa Češke piše: tvrditi da je Rusija pretnja koja se približila NATO granicama samo zato što ona ima na svojoj sopstvenoj teritoriji savremenu i borbeno sposobnu armiju koja može da odbije mogući napad Amerike, može samo ratni huškač, lažljivac ili potpuni ludak (a možda i „tri u jednom“). I ljudi koji sličnu retoriku prihvataju i preuzimaju, nazivaju se, nažalost, isto tako. Prema mišljenju autora članka, svi govore o tome da SAD još uvek nisu odustale od svog bezumnog plana da započnu lokalni rat sa Rusijom u Ukrajini ili Baltiku. Takođe da spuste gvozdenu zavesu između Evrope i Rusije, kako bi same potpuno zavladale evropskim tržištem i oslobodile se ruske konkurencije. Ali, kako se kaže, nije na odmet želeti.

Izvor: Glas Rusije

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA