Najnovije

Evo šta je Vučić poručio na skupu Trilateralne komisije!

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi i da će biti deo rešenja i promoter stabilnosti u ovom delu sveta.
Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Vučić je na otvaranju zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu rekao da snažne zemlje imaju jasne ideje principa demokratije i tržišne ekonomije i ocenio da samo ta samo ta društva imaju snagu da se bave izazovima u 21 veku. "Srbija želi i biće deo rešenja, promoter stabilnosti u ovom delu sveta koliko je to moguće. Daćemo svoj doprinos boljem globalnom društvu, čuvajući tradiciju i naše nacionalne interese. Samo svet jednakih može da bude svet budućnosti", rekao je premijer. Vučić se osvrnuo i na dešavanja vek unazad rekavši da je ovo godina u kojoj se obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata gde je Srbija bila nažalost u centru pažnje i imala brojne žrtve, ali i izašla kao pobednik, posebno moralni. On je rekao da je pao Berlinski zid pre 26 godina i da su počele velike promene ali da Srbija nažalost nije uspela da nađe svoje mesto u svim tim dešavanjima, da je propustila brojne prilike i da njeni političari nisu razumeli trenutak i njegovo značenje. Premijer je podsetio na reči Karla Bilta da za Evropu najbolje vremne teko dolazi i naveo da mu se čini da shodno tim rečima Srbija sada može da radi mnogo bolje od drugih. On je ponovio da je glavni cilj spoljne politike Srbija članstvo u EU i podvukao da Srbija želi da pronađe svoje mesto u Evropi, ne samo ekonomsku nego i političku. Kako je rekao, ne krije zadovoljstvo izveštajem ovogodišnjim izveštajem Evropske komisije, ali uveren je da će dogodine on biti još bolji. Imaćemo mnogo više uspeha kada budemo sproveli reforme, ali moramo da se trudimo još više, rekao je i upozorio da napredak dolazi po ceni koju moramo da platimo. Konstatujući da politika nije takmičenje u popularnosti, srpski premijer je primetio da uprkos rezovima i teškim merama postoji jaka podrška u narodu vladi i onome što radi. "To mi daje snagu da nastavimo i da ne obraćamo pažnju na one koji samo kritikuju i traže u svemu nešto loše čak i tamo gde toga nema". Navodeći da je Srbija prva zemlja u ovom delu Evrope koja je počela mere fiskalne konsolidacije bez spoljneg pritiska Vučić je dodao da za to imamo podršku i MMf i SB i drugih relevantnih institucija. "Okrećemo svoje kormilo prema otvorenom moru i želimo da plovimo u tom pravcu" rekao je on i objasnio da Srbija prirodno ima prijateljske odnose sa ruskim narodom, da je prirodno što brani svoje strateške interese ali i da zbog toga ima i jedinstvenu stratešku prednost zbog trgovinskih sporazuma sa Ruskom federacijom ali i EU i Kinom i drugim zemljama "što bi naši partneri trebalo da iskoriste i u Srbiji rade kao što su to prepoznali partneri i prijatelji iz UAE". Srbija je, istakao je, i prirodni saveznik SAD i drugim zemljama u borbi protiv terorizma i globalnih pretnji svetu, i tu će nastaviti da daje svoj doprinos. Predsedavanjem OEBS-om, koje sledi naredne godine, kako je rekao, Srbija će dokazati svoju privrženost mirnom rešavanju svih pitanja i problema.
Pročitajte još:Predsednik Trilateralne komisije: Naš član Ričard Holbruk doprineo Zapadnom Balkanu i kosovskom procesu
Podsetio je da je u tom smislu potpisan Briselski sporazum te da se očekuje da se formira vlada u Prištini kako bi razgovori bili nastavljeni. Odnose u regionu ocenio je kao nikad bolje, te da, uprkos teškom incidentu na utakmici Srbija - Albanija, albanski premijer Edi Rama dolazi za desetak dana u Beograd i da je to prvi susret takve vrste posle 68 godina kao i da očekuje da će sa Ramom da nađe najmanji zajednički imentelj u interesu dve zemlje. Podsetivši da su sve zemlje zapadnog Balkana na putu ka EU, te da su u različitim fazama pristupanja, premijer je konstatovao da je Srbija spremna da taj put nastavi i posebno spremna za zajedničke projekte. Hajde da radimo zajedno i govorimo o projektima koji će konkretizovati stvari", poručio je Vučić i zaključio: "Za nas na zapadnom Blakanu i Srbiji bolja budućnost je na dohvat ruke, za razliku od situacije pre jednog veka spremni smo da idemo u pravcu budućnosti. Beograd je sjajno mesto za dijalog i razmenu mišljenja i dogovora o budućnosti. Imamo velike planove za našu zemlju i brojne ideje kako da svim građanima bude bolje. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA